Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"kultura na ulice"

Na Trgu Susan Sontag premijerno izveden prvi dio baletnog triptiha “K'o nekad u osam”

Foto: NPS

Drugi dio večeri bio je rezervisan za savremeni ples i flamenco “Metamorphosis” u koreografiji i režiji Daniele Knežević

Prvi dio baletnog triptiha “K'o nekad u osam”, rađenog u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine premijerno je izveden sinoć na pozornišnom trgu Susan Sontag, u okviru programa “Kultura na ulice 2023”.

Članovi baletnog ansambla, kojeg čine Nataša Gaponko, Selma Efendić, Ivan Salonski, Darika Dunganova, Ana Kuzmanović, Luisa Escamilla Rodriguez, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Flavio Alberto Valentino i Denis Zhuchenko, plesali su na muzičke hitove 70-tih godina.

Drugi dio večeri bio je rezervisan za savremeni ples i flamenco “Metamorphosis” u koreografiji i režiji Daniele Knežević.

To su ujedno bile i posljednje premijerne predstave za ovu sezonu.

– Nakon premijere modernog baleta “Romeo i Julija” u koreografiji Davida Bombane i premijere klasičnog baleta “Giselle” u koreografiji i režiji Edine Papo, ova predstava bila pravi šlag na tortu. Publika je sa nama uplovila u vremeplov koji ih je vratio u sedamdesete godine u Sarajevu – kazala je članica baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo Selma Efendić.

“Kultura na ulice 2023!” je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.