Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NUBBiH na predstavljanju kandidata za Astrid Lingren Memorial Award

Astrid Lingren Memorial Award

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina, je prisustvovao promociji kandidata, kandidovanih za prestižnu Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren za 2018. godinu, koja je održana na Frankfurtskom sajmu knjige ( Frankfurter Buchmesse ).
Kandidati koje je nominirala, Nacionalna biblioteka BiH, kao nominacijsko tijelo u Bosni i Hercegovini, za 2018. godinu su: Sonja Jurić i Zejćir Hasić.

Do sada je nagrađeno sedamnaest dobitnika nagrade, a poslednji dobitnik je njemački ilustrator Wolf Erlbruch. Nagrada iznosi 5 miliona SEK (oko 570.000 EUR), čineći je najvećom nagradom za dječiju književnost.

Lista nominovanih kandidata je rudnik zlata za svakoga ko je zainteresovan za internu literaturu za djecu i mlade – i ne bi bio moguć bez rada više od stotinu nominacijskih tijela iz cijelog svijeta.

Na samoj ceremoniji predstavljanja kandidata, prisutne su pozdravili: prof. Boel Westin, predsjedavajući žirija i novinar ALMA -e Marcel Plagemann, koji su predstavili rad Wolfa Erlbrucha, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade i Helen Sigeland, direktorica ALMA, koja je govorila o predstojećim događajima i planovima ALMA-e. Na kraju promocije prof. Boel Westin, predsjednik žirija ALMA, je zvanično predstavio kandidate za nagradu 2018. godine.

Raniji dobitnici ALMA:

2017 Wolf Erlbruch, Njemačka
2016 Meg Rosoff, Ujedinjeno Kraljevstvo / Sjedinjene Države
2015 PRAESA, Južna Afrika
2014 Barbro Lindgren, Švedska
2013 Isol, Argentina
2012. Guus Kuijer, Holandija
2011 Shaun Tan, Australija
2010 Kitty Crowther, Belgija
2009 Tamer Institute, Palestina
2008 Sonja Hartnett, Australija
2007 Banco del Libro, Venecuela
2006 Katherine Paterson, Sjedinjene Države
2005 Ryôji Arai, Japan i Philip Pullman, Ujedinjeno Kraljevstvo
2004 Ligia Bojunga, Brazil
2003 Christine Nöstlinger, Austrija i Maurice Sendak, Sjedinjene Države

Nagrada Astrid Lindgren Memorial (ALMA) je najveća svjetska nagrada za literaturu za djecu i mlade. Nagrada, koja iznosi 5 miliona SEK, daje se jednom godišnjem pojedinačnom laureatu ili nekoliko njih. Prihvatljivi su autori, ilustratori, usmeni pripovjedači te promoteri čitanja. Nagrada je dizajnirana da promoviše interesovanje za literaturu o djeci i mladima. Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih nacija je osnova rada ALMA.

Stručni žiri bira kandidata od predstavnika koje predlažu institucije i organizacije širom svijeta. Nagradu Astrid Lindgren Memorial osnovala je švedska vlada 2002. godine i administrira ga Švedsko vijeće umjetnosti.