Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bookstan on Air

“O knjigama i piscima, zvukom”: Predstavljen roman “Normalni ljudi”

EVENT normalni ljudi (1)

U petoj epizodi “O knjigama i piscima, zvukom” predstavljamo roman “Normalni ljudi”, irske spisateljice Sally Rooney

Objavljena peta epizoda serijala “O knjigama i piscima zvukom” nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

U petoj epizodi “O knjigama i piscima, zvukom” predstavljamo roman “Normalni ljudi”, irske spisateljice Sally Rooney.

Rođena je 20. februara 1991. godine, a „Normalni ljudi“ su njen drugi roman. Po ovom romanu snimljena je istoimena serija, bio je u širem izboru za nagrade Man Booker i Woman's Prize for Fiction te je autorici donio britansku književnu nagradu Costa za najbolji roman u 2018. godini.

„Normalni ljudi“ priča je o obostranoj opčinjenosti, prijateljstvu i ljubavi. Priča koja kroz nekoliko godina prati dvoje mladih ljudi, Conella i Marianne, koji pokušavaju ostati razdvojeni da bi naposljetku shvatili da ne mogu.

„…Zlonamjerni će reći da je ovaj roman zapažen zbog scena seksa, ali ni to nije tačno. Ovo nije samo roman o paru, nego i o pojedincima, potpuno ravnopravnim u osjećaju izgubljenosti i bespomoćnosti. Savremeni ‘Sjaj u travi'…“

Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović
Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Koncept i režija: Almir Imširević

Dostupna je OVDJE