Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sve u znaku ive andrića

Oktobar u Travniku u znaku bh. nobelovca, najavljeni novi “Andrićevi dani”

Foto: Fena

Svoj doprinos ove godine dat će i Hrvatsko kazalište Travnik, koje ujedno slavi i 30 godina djelovanja

Oktobar u Travniku, kao i uvijek, bit će u znaku najpoznatijeg Travničanina, nobelovca Ive Andrića i manifestacije Andrićevi dani.

Naime, od 9. oktobra do 9. novembra u ovom bh. gradu bit će održana kulturna manifestacija “Andrićevi dani 2023”.

Kulturne i obrazovne institucije iz Travnika i okolice, kao što su JU Gradska knjižnica, Zavičajni muzej Travnik, JU Centar za kulturu općine Travnik, Hrvatski kulturni centar Nova Bila, HKD Napredak Travnik i Katolički školski centar “Petar Barbarić” Travnik, pripremile su brojne sadržaje, od promocija knjiga, preko pozorišnih predstava, izložbi do koncerata.

Zavičajni muzej Travnik najavio je jednu novu zanimljivu suradnju, a povezna je s Herceg Novim.

“Mi smo prošle godine napravili jednu sličnu suradnju s Bosanskim Šamcem, gdje je rođena Milica Babić, supruga Ive Andrića, prvi akademski obrazovani kostimograf u bivšoj Jugoslaviji. Ovaj put nama u Travnik dolazi Herceg Novi. Kuća Ive Andrića u tom crnogorskom gradu obnovljena je na lijep način, ima izvrsne kulturne sadržaje i to je način kako da mi uspostavimo komunikaciju i suradnju, da predstavimo travničkoj publici što je Andriću značio Herceg Novi”, rekao je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića u Travniku.

Svoj doprinos ove godine dat će i Hrvatsko kazalište Travnik, koje ujedno slavi i 30 godina djelovanja.

“To je veliki uspjeh našeg teatra. U okviru ovih Andrićevih dana HKT predstavlja sedam teatarskih predstava, sedam teatarskih čarolija. Izdvojio bih predstavu Teatra slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ iz Zagreba, najstarijeg teatra slijepih u svijetu, koji igraju predstavu ‘Krugovi’, inspiriranu djelima Ive Andrića”, najavio je Anto Bilić, voditelj HKT-a.