Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Izrael napao Liban, Netanyahu rekao Bidenu: Ulazimo u Gazu, nemamo drugog izbora

lebanon
Foto: Twitter

Grupa Hezbolah koju podržava Iran rekla je da nije bila uključena u današnji napad – palestinske militantne skupine također su u prošlosti pokretale napade na Izrael iz nestabilnog graničnog područja

Izraelska vojska objavila je da njezini avioni napadaju mete na teritoriju Libana, bez dodatnih detalja.

Već drugi dan zaredom iz južnog Libana na Izrael je pokrenut napad manjeg opsega. Određeni broj naoružanih muškaraca prešao je granicu u blizini libanskog grada Dhayra i ubili su ih izraelski vojnici, potpomognuti borbenim helikopterima, prema izraelskoj vojsci.

Hezbolah: Nismo pokušavali upad

Vjeruje se da je umiješano čak šest muškaraca, dvojica su ubijena, tri ranjena, a jedan je pobjegao natrag preko granice u Libanon, iako nema službene potvrde o njihovom broju. Minobacači su pucali i na Izrael, koji je potom granatirao lansirna mjesta u Libanonu.

Grupa Hezbolah koju podržava Iran rekla je da nije bila uključena u današnji napad – palestinske militantne skupine također su u prošlosti pokretale napade na Izrael iz nestabilnog graničnog područja. U nedjelju je Hezbolah ispalio brojne granate i rakete na izraelske mete, u, kako je nazvao, činu solidarnosti s Palestincima.

Podsjetimo, Hamas je u subotu izveo napad na jug Izraela u kojem je ubijeno više stotina izraelskih civila i vojnika te zauzeta i najmanje jedna vojna baza.

Uslijedio je odgovor izraelske vojske u kojem je u zračnim udarima ubijeno više stotina Palestinaca.

Izrael je nakon toga proglasio ratno stanje, prvi put od 1973. godine.

-Promijenit ćemo Bliski istok, ono što će Hamas doživjeti bit će katastrofalno – rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu).

Netanyahu Bidenu: Ulazimo u Gazu, nemamo izbora

Novinar Barak Ravid, koji radi za Walla News, izvijestio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom rekao da Izrael nema drugog izbora nego da pokrene kopneni napad na Gazu, javlja Guardian.

Ured izraelskog premijera saopćio je da se Netanjahu sastao s lokalnim zvaničnicima naselja oko Gaze, koja su se našla na udaru palestinskih grupa otpora.

Netanjahu je kazao da su ta naselja doživjela tešku katastrofu.

-Ono što će Hamas doživjeti bit će još teže i katastrofalno. Mi smo ušli u operaciju i tek počinjemo. Želim da budete odlučni jer ćemo promijeniti Bliski istok – poručio je Netanjahu.

Izraelska javna televizija Kan javlja da je broj mrtvih sada najmanje 800, a 2400 je ranjeno.