Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren Austrijski institut u Sarajevu

austrijski_institut_sarajevo2

Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer kazao je večeras na otvaranju Austrijskog instituta u Sarajevu da je ovo završni projekat u okviru “Godine kulture BiH-Austrija 2016.”, dodajući da će on biti dokaz bliskosti dvije države.

Austrijski institut Sarajevo, jedan je od devet u cijelom svijetu, i predstavlja ogranak Austrijskog instituta koje je osnovalo austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova 1997. godine, s ciljem boljeg upoznavanja drugih država s kulturnim naslijeđem.

On je osnovan i s ciljem upoznavanja s aktuelnim dešavanjima i razvojem kulturnog života u Austriji, a naročita pažnja se posvećuje kursevima njemačkog jezika, koji su prilagođeni uzrastima i potrebama polaznika, uz poseban osvrt na austrijsku varijantu standardnog njemačkog jezika.

Generalna direktorica Mreže Austrijskih instituta s glavnim sjedištem u Beču Katharina Körner i direktorica Austrijskog instituta Sarajevo Maida Bećarević naglasile su da će i ovaj institut biti u funkciji građana BiH koji žele učiti njemački jezik bilo da žele raditi ili studirati na njemačkom govornom području.

austrijski_institut_sarajevo3

Kako je dodala Körner oko 200 saradnika u devet instituta osnovanih u sedam država pomaže građanima tih država u učenju njemačkog jezika, naglašavajući da je otvaranje instituta u BiH bilo važno zbog kulturno-historijskih veza dvije zemlje.

– Svrha ovog instituta nije samo svrha podučavanje njemačkog jezika, nego i da pomogne pri pružanju šansi za povećanje zaposlenosti te razvoju bolje vanjske trgovine sa zemljama njemačkog govornog područja – pojasnila je Bećarević, dodajući da će jedan od kurseva koji će biti moguće pohađati biti inovativni kurs za brzo učenje njemačkog jezika.

austrijski_institut_sarajevo

Generalna direktorica Sekcije za kulturu Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove, ambasadorica Teresa Indjein ocijenila je da je 2016. godina bila uspješna godina kulturne razmjene te da su svi živjeli moto “Upoznajmo se bolje”.

Podsjetila je da su tokom godine potpisana dva važna sporazuma i to o naučno-tehničkoj saradnji i o saradnji na polju kulture koji je popraćen koncertom Sarajevske filharmonije u Beču te je dodala da su jezički mostovi dobra investicija koji svijetu daju novu dimenziju i stvaraju dublje razumijevanje.

U Institutu je večeras upriličeno i otvaranje izložbe “Domovina velikih kćeri”, koja se temelji na biografiji značajnih Austrijanki tokom posljednjih 200 godina, žena koje su svojim talentom, snagom volje i borbenim duhom obilježile i obogatile svoju zemlju.

austrijski_institut_sarajevo1

– Tema žena je svjetska tema, a možda i nada, ideal slobode ili utopija da oboje muško i žensko imaju jednaku vrijendost da i žene i muškarci mogu iskoristiti svoje vrijednosti, a da društvo to dopušta i uvažava. To su prilično velike riječi iza njih stoji više od 100 godina truda za ravnopravnost žena, borbe i poniženja, ali i teških sudbina – zaključila je Indjein govoreći o važnosti ove izložbe.

Otvaranje Austrijskog instituta Sarajevo je sponzorirala i Austrijska agencija za razvoj (ADA), a otvaranju je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog kora, kulturnih i političkih dužnosnika u BiH.