Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fra janko ljubos

Postavka Vladimira Herljevića značajna i za franjevce i cijelu BiH

fra janko ljubos
FOTO: Fena
Fra Janko Ljubos

Vladimir Herljević rođen je 1930. u Varešu. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu 1956.

Samostan Duha Svetog u Fojnici od prošle godine je bogatiji za 76 umjetničkih djela koja su poklon kipara Vladimira Herljevića. Tako je u samostanu nastala Galerija kipara Vladimira Herljevića, čije se zvanično otvaranje očekuje u maju. Koncept postavke osmislila je historičarka umjetnosti Lejla Bušatlić.

Kustos i arhivar Samostana Duha Svetog u Fojnici fra Janko Ljubos u razgovoru za Fenu ističe da je u katoličkoj crkvi uvijek postojala potreba za vizuelnim pokazateljima o nekim vjerskim istinama. Tako, smatra fra Janko, u crkvi nastaje realizacija čovjekovog duha kroz umjetnost.

On navodi da su i fratri u Fojnici odvijek ukrašavali samostan umjetninama, slikama, kipovima.

Ljubos ističe da je Herljević rođen prije 94 godine u Varešu, dok je u Fojnici proveo djetinjstvo, gdje se povezao sa fratrima samostana kojima je i ministrirao. To je jedna od poveznica umjetnika sa fojničkim samostanom. Nakon Fojnice Herljević odlazi u Zenicu, a potom u Zagreb gdje upisuje likovnu akademiju.

Fra Janko navodi da su prije godinu dana počeli dogovori sa Herljevićem da dio svoje ostavštine donira samostanu u Fojnici, što je on i prihvatio.

– Ovo je jedinstven događaj u našoj franjevačkoj provinciji, u katoličkoj crkvi i cijeloj Bosni i Hercegovini – kazao je fra Janko Ljubos.

Herljević je donirao 76 djela. U galeriji koja nosi njegovo ime izloženo ih je 45, dio je raspoređen po Galeriji samostana, a osam velikih figura je predviđeno da budu postavljene izvan samostana.

– Imamo Ivana Meštrovića. Znači, svjetska klasa kipara. Njegov učenik je Antun Augustinčić, a Herljević je bio Augustinčićev student koji nakon diplomiranja nastavlja raditi sa njim. Znači to je jedna škola. Možemo kazati Meštrović, Augustinčić, Herljević. Kad gledamo kroz tu prizmu onda zaista možemo vidjeti da se radi o jednom zaista velikom umjetniku. Ovo što sad ovdje posjedujemo to je nešto veliko i za našu državu i za našu franjevačku zajednicu – podvukao je u razgovoru za Fenu kustos i arhivar Samostana u Fojnici fra Janko Ljubos.

Katolog postavke koja će biti otvorena u maju pripremaju u Umjetničkoj galeriji BiH. Kustosica te galerije Ivana Udovčić koja piše popratni tekst u izjavi za Fenu ističe da donacija radova akademskog skulptora Vladimira Herljevića Franjevačkom samostanu u Fojnici svojom raznorodnošću i brojnošću predstavlja rijedak presedan u suvremenoj muzejskoj praksi.

– S obzirom na to da je riječ o autoru koji u ovoj sredini nije zastupljen i promoviran na zadovoljavajući način, ova donacija će značajno doprinijeti ispravljanju ove nepravde. Odabirom upravo Franjevačkog samostana za pohranu i prezentaciju svog umjetničkog opusa, prepoznata je stoljetna posvećenost bosanskih franjevaca čuvanju lokalne kulturne baštine, ali i svojevrstan povratak umjetnika svome rodnom kraju – podvukla je Udovčić.

Vladimir Herljević rođen je 1930. u Varešu. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu 1956. Specijalizirao se u Majstorskoj radionici Antuna Augustinčića gdje će nakon specijalizacije provesti više od dva desetljeća ubrajajući se u Augustinčićeve najbliže suradnike. Njegove skulpture danas se nalaze u javnim prostorima u Zagrebu, Bihaću, Zenici… Pored umjetničkog stvaralaštva, bavio se i restauracijom. Među ovim radovima ističe se njegov angažman na obnovi Zagrebačke katedrale.