Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Buybook

Predstavljanje knjige Michaela Martensa posvećene Ivi Andriću na sajmu KUN

Buybook

Martens dolazi u Sarajevo na predstavljanje njegove knjige “U požaru svjetova”. Samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja u Njemačkoj, ta obimna i intrigantna biografija Ive Andrića izlazi u prvom prevodu i to na bosanskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Buybook

Izdavačka kuća Buybook u saradnji s JU Bosanski kulturni centar KS najavila je gostovanje njemačkog novinara i pisca Michaela Martensa na ovogodišnjem sajmu “Knjige u nišama – KUN”.

Martens dolazi u Sarajevo na predstavljanje njegove knjige “U požaru svjetova”. Samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja u Njemačkoj, ta obimna i intrigantna biografija Ive Andrića izlazi u prvom prevodu i to na bosanskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Buybook.

Predstavljanje knjige bit će upriličeno danas na Centralnoj sajamskoj bini, a razgovor s autorom vodit će Dragoslav Dedović, najavljeno je iz Buybooka.

Godine 1961. Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost – “za epsku snagu kojom oblikuje motive i sudbine iz istorije svoje zemlje”. U majstorski napisanoj biografiji Michael Martens prati Andrićev jedinstven životni put i slika impresivnu panoramu evropske historije 20. vijeka: od djetinjstva u Bosni, preko Sarajevskog atentata, diplomatske službe u Hitlerovom Berlinu, do burnih vremena u Beogradu pod njemačkom okupacijom kad piše djela koji će mu donijeti svjetsku slavu…

– Prema riječima autora Michaela Martensa, ova knjiga ne treba niti da diže niti da ruši spomenike. Ona predstavlja pokušaj približavanja jednom čovjeku i njegovom dobu. Iza suhoparnih biografskih podataka kakve nalazimo u enciklopedijama krije se jedan zaista evropski život – i rijetko koji pisac je imao tako izvanredan život. Sam Andrić je pretpostavio da se o trajnoj vrijednosti književnog djela može suditi najranije pedeset godina nakon smrti autora i njegovo sopstveno djelo položilo je ovaj prvi ispit vremena, navode iz Buybooka.

Dodaju da se Andrićevo djelo s decenijske razdaljine čini izvanvremenskim. On je pjesnik evropskog ranga, a njegovo djelo je dio onoga što su August Wilhelm Schlegel i Goethe početkom devetnaestog vijeka obilježili pojmom “”vjetska književnost”.

Ravnopravan je s velikim nobelovcima dvadesetog vijeka poput Thomasa Manna, Ernesta Hemingwaya, Alberta Camusa ili Gabriela Garcíje Márqueza.

Michael Martens (Hamburg, 1973) njemački je novinar i pisac. Od 1995. do 2000. živio je u Sankt Peterburgu, Kijevu i drugim gradovima istočne Evrope. Od 2002. godine politički je dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga. Sedam godina proveo je u Beogradu, šest u Istanbulu, tri u Ateni.

Od 2019. živi u Beču. Njegova knjiga “U potrazi za junakom”, objavljena 2011., priča je o njemačkom vojniku koji je postao narodni heroj u Jugoslaviji.

Martens je 2019. godine objavio opsežnu biografiju nobelovca Ive Andrića pod nazivom “U požaru svjetova”.