Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljena knjiga poezije Semke Torlak “Na izvoru ljubavi”

semka torlak333

Knjiga poezije „Na izvoru ljubavi“, autorice Semke Torlak, predstavljana je danas u Sarajevu.

Pjesničko stvaralaštvo autorice objedinjeno je u knjizi u kojoj je osam zbirki pjesama dopunjeno devetom koju je nazvala „Miris nostalgije“.

– Semka piše ljubav, piše gorčinu i tugu, ne oklijevajući i ne ustežući se, nudeći pri tome sve što ima bez imalo zazora. Dakle, kako ona kaže, i kad nemaš nikoga raduj se – kazao je promotor Haris Silajdžić.

Semkina poezija, kako je dodao, i u tome je kada kaže kćerci koju ispraća – znaćeš kada budeš ispraćala. Ustvari, tada Semka pjeva da bi zaglušila tišinu koja nastaje nakon toga. To je najdublja tišina, tišina napuštenog gnijezda.

– Ona pjeva u slikama, bojama i kaže “cvatu crvene ruže, bijeli nišani šute“ prikazujući nam kako izgleda život kada se oči sjaje od radosti ili se zbog nečega mute. Sve to ona nudi na jedan lijep, lirski ženski način – kazao je Silajdžić.

Zapis o pjesništvu sarajevske poetese Semke Torlak, kako je u knjizi naveo Gradimir Gojer, ne može se drugačije otpočeti nego konstatacijom duboke vjere da se u njenom slučaju radi o autentičnoj pjesnikinji urbanog Sarajeva. Urbanog, dodao je Gojer, poglavito u pogledu odnosa prema svemu onomu što je civilizacija donijela u ovaj grad.

– Torlak svojim tihim, gotovo drugoplanim pjevom ćuti se u dušama onih koji znaju procijeniti vrijednost poetskog glasa, mnogo snažnije, mnogo temeljitije i autenentičnije od brojnih naivnih, nadripoetičnih nazdravičara – napisao je Gojer.

Autorica Semka Torlak je kazala da najviše piše o ljubavi.

-To je inspiracija koje me uvijek vodi u prošlost, sadašnjost i budućnost. Ona se jednostavno rađa ili se desi. A sam naziv “Na izvoru ljubavi” govori da sve počinje od izvora, život, smrt i ljubav…- zaključila je Torlak.