Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novaković: Čini se da smo zakasnili kada je u pitanju Pelješki most

novakovic

Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senad Šepić najavio je da će ova grupa poslanika zatražiti organiziranje hitne sjednice o radu Vijeća ministara u prošloj i ovoj godini.

Tokom rasprave o inicijativi kojom poslanica Demokratske fronte (DF) Hanka Vajzović traži detaljne podatke o izgradnji Pelješkog mosta i mosta na Savi kod Svilaja, podsjetila je da su ova pitanja važna, ali im se neozbiljno pristupilo.

Dodala je da je pitanje Pelješkog mosta otvoreno prije 12 godina i od tada mu se sporadično i euforično pristupi, a trebalo bi se što prije riješiti zbog čega je predložila da Ministarstvo vanjskih poslova preduzme aktivnosti u cilju iznalaženja rješenje da se osigura pravo BiH na neškodljiv promet.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović upozorio je da Hrvatska ima namjeru da BiH zatvori nesmetan pristup otvorenom moru u izgradnji Pelješkog mosta te je i on pozvao da se ozbiljnije pristupi ovom pitanju i da se zaštite prava BiH.

Poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković podsjetio da je Komisija za promet i veze nekoliko puta tražila informacije o ovim pitanjima, ali smatra da je BiH zakasnila kada je u pitanju Pelješki most budući da je to gotovo završena stvar jer su osigurana i sredstava za izgradnju.

Podatak da je BiH jedina zemlja u regionu Mediterana koja nije povukla svoje ravne polazne crte, iznio je poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, pojašnjavajući da je to prva stvar koju je BiH propustila uraditi kada je u pitanju izgradnja mosta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je najavio da će na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Vijeća ministara zakazanoj za petak, 7. jula, biti razgovora, između ostaloga, i ovoj temi.

Poslanci su nastavili raspravu o suspenziji Nikole Špirića (SNSD) s pozicije predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) zbog sumnje da je OSA-i dostavio zaključke koje Komsija nije podržala.