Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Kosači

HNK Mostar: Premijera klasika teatarske scene “Staklena menažerija”

staklena menazerija press hnk mostar
Foto: Fena

Premijera predstave odigrat će se na velikoj sceni u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru, kojima se Vukoja posebno zahvalio na podršci i saradnji

Iako trenutno traju radovi na izgradnji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru, ekipa ove teatarske kuće 6. novembra izvest će premijeru nove predstave „Staklena menažerija“ u režiji Ivana Planinića, koja je rađena prema istoimenom djelu američkog dramskog pisca Tennesseeja Williamsa.

-Ovo je prva predstava koju radimo izvan naše matične scene, još od 2003. godine kada smo uselili u novu zgradu i tu funkcionalnu cjelinu Male scene. Ovo su za nas bitno nove okolnosti, jer je u toku proces nastavka izgradnje naše zgrade. Ne da nismo u mogućnosti koristiti Malu scenu, nego i ostale prostore koje su nam potrebni i nužni. U tim specifičnim okolnostima, odlučili smo nastaviti raditi nove premijere, a za par dana, tačnije 6. novembra, imat ćemo prvu premijeru u novoj pozorišnoj sezoni – rekao je direktor HNK Mostar Ivan Vukoja.

Kako kaže, to je bio jedan od razloga što su se odlučili za jedan komorniji komad.

-Smatram da je taj komad, u teatarskom smislu, vrlo vrijedan. Riječ je o jednom od klasika teatarske scene i mislim da će to biti jedno aktuelno čitanje i korištenje savremenih pozorišnih tehnika, bez obzira što je to klasik. Imamo priliku sarađivati s mladim rediteljem Ivanom Planinićem, koji je do sad režirao vrlo respektabilna djela, ostvarivši se tako u Hrvatskoj i šire. Ovo je naša prva saradnja, nadam se da će ih biti još u budućnosti – kazao je Vukoja.

Premijera predstave odigrat će se na velikoj sceni u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru, kojima se Vukoja posebno zahvalio na podršci i saradnji.

Iako se premijera predstave odvija u „neuobičajenim okolnostima“, reditelj Ivan Planinić ističe kako se u radu na predstavi to nije osjetilo.

-Iako trenutno traju radovi na nastavku izgradnje zgrade HNK, mi kao autorski tim nismo uopće osjetili da smo u bilo čemu bili uskraćeni i zbog toga velike pohvale vašoj pozorišnoj produkciji i tehničkoj podršci HNK Mostar. To je pokazatelj da HNK funkcionira i u vanrednim okolnostima – ustvrdio je Planinić.

Što se tiče samo predstave, po rediteljevim riječima, „Staklena menažerija“ je kanonski tekst za kojeg uopće nije potrebno tražiti posebne razloge zašto bi ga se postavljalo.

-Kada se radi o nekom tekstu, traže se neke poveznice s današnjim vremenom i prostorom u kojem se taj tekst radi. Iako se radi o jednom američkom tekstu, duboko ukorijenjenom u njihovu kulturu, tekst je, ipak, univerzalan u tom smislu jer opisuje Ameriku neposredno pred Drugi svjetski rat, gdje se događaju velika klasna, ekonomska i politička previranja, što smo svjedoci da se ponovno događa. Taj tekst ima jednu jako antiratnu notu, a sad je pitanje jesmo li mi u antiratnom, predratnom ili kojem drugom stanju. Motivi koji se spominju u tom tekstu su prepoznatljivi i danas. S druge strane, radi se i o porodičnom tekstu, u kojem članovi porodice prolaze svojevrsne individualne traume, bave se pitanjima koje ih dugo muče, vraćaju se u prošlost i tako pokušavaju naći svoju istinu – pojasnio je reditelj.

Djelo „Staklena menažerija“ je drama smještena u dom američke porodice Wingfield, u čijem je središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom te gost Jim O'Connor. Lik Amande glumi Jelena Kordić Kuret.

-Meni je lično, a i svim ostalima, drago što naša kuća napokon postavlja Tennesseeja Wiliamsa, zato što se radi o piscu čija djela nikad neće zastarjeti. On kroz svoje drame govori o surovosti jednog društva prema svima koji su drugačiji, a njegovi likovi, po poimanju tog društva, i jesu drugačiji i kao takvi su neshvaćeni, neprihvaćeni i odbačeni zbog čega su u konačnici neostvareni ljudi, puni trauma, krivice i užasno usamljeni u svojoj boli. To su fenomeni koji snažno odjekuju i u današnjem vremenu i gdje se svi možemo prepoznati – naglasila je Kordić Kuret.

Dodaje kako je glumcima poticajno igrati takve uloge.

-Za nas glumce igrati ovakve likove je poticajno, izazovno i jako zahtjevno jer Tennessee Williams zadire duboko u utrobu i dušu svojih junaka, čupajući iz njih sva njihova emotivna previranja, koja van izlaze kao Munchov krik. Njegova djela i jesu krik modernog čovjeka i zato će Tennessee Williams i nakon sto godina ostati svjež i inspirativan – dodala je glumica.

U predstavi još igraju Ana Franjčević, Ivo Krešić i Ivan Skoko.

Premijera predstave zakazana je u ponedjeljak, 6. novembar, u Kosači od 20 sati, a reprize su 7., 11. i 13. novembra.