Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GODIŠNJICA

“Rechnitz – Anđeo uništenja” Elfriede Jelinek na sceni SARTR-a

Rechnitz. Plakat (1)

Predstava nastaje prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica sa njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost

U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u petak, 18. februara, premijerno će biti izvedena predstava “Rechnitz – Anđeo uništenja”, povodom obilježavanja jubileja – 30 godina od osnivanja SARTR-a.

Predstava nastaje prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica sa njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost.

Režija ove predstave povjerena je austrijskoj rediteljici Sabine Mitterecker, saopćeno je iz Sarajevskog ratnog teatra.

Direktor SARTR-a Aleš Kurt istakao je da je ovaj i projekat prva koprodukcija jednog sarajevskog i jednog mostarskog pozorišta te se zahvalio austorskom timu, koproducentima, sponzorima i partnerima na istrajnosti i podršci:

– Ova predstava, prema tekstu austrijske književnice Elfriede Jelinek i u režiji Sabine Mitterecker, je jedno potpuno novo iskustvo za nas jer je ovo prva saradnja sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Mostaru i prva koprodukcija jednog sarajevskog i mostarskog teatra i na to smo vrlo ponosni. Ovaj projekat smo počeli raditi prije pandemije, te smo jako sretni što će konačno svoju sarajevsku premijeru imati 18. februara, a mostarsku 26. februara, a imati dvije premijere u dva različita grada u sedam dana je pobjeda za sve nas, za autorsku ekipu, glumce i glumice, korpoducente, partnere i sponzore kojima se ovom prilikom zahvaljujem na strpljenju, predanosti, neodustajanju i podršci – kazao je Kurt.

Rediteljica predstave Sabine Mitterecker kazala je da joj je drago što su uspjeli realizirati ovaj projekat na kojem se radilo u otežavajućim, pandemijskim okolnostima i što je imala priliku raditi sa divnim ansablom.

– Elfriede Jelinek je također sretna što se njen tekst prvi put postavlja u BiH. Kao Jevrejka, veliki dio svoje porodice izgubila je u Drugom svjetskom ratu i sačuvati prošlost od zaborava i suočiti se s prošlošću je od velike važnosti za nju. Bez suočavanja s prošlošću, koliko god ona bila bolna mnogim ljudima, budućnost ostaje spriječena. To ne važi samo za preživjele i potomke žrtava, nego još i više za potomke počinitelja i onih koji su bili odgovorni za zločine. Ono što je zanimljivo u ovom tekstu jeste da mi od glasnika saznajemo šta se zapravo dogodilo, svi oni govore nešto drugačije, ne govore uvijek istinu, i to je pokušaj da iz svih tih perspektiva nekako probamo doprijeti do istine, približiti joj se – izjavila je rediteljica predstave Sabine Mitterecker.

Direktorica Austrijskog kulturnog foruma u Sarajevu Sabine Kernthaller istakla je važnost ovog projekta kako za BiH, tako i za Austriju.

– Bili smo skeptični da ćemo uopće uspjeti realizirati ovaj projekat, jer je Elfriede Jelinek vrlo zahtjevna i izbirljiva i na njemačkom govornom području oko odabira reditelja i ansambla koji postavljaju i izvode njene tekstove. Sretni što smo uspjeli pridobiti Sabine Mitterecker jer ima mnogo iskustva u postavljaju tekstova Elfriede Jelinek. U ime Austrijskog kulturnog foruma želim se zahvaliti autorima, SARTR-u, HNK Mostar, glumcima i glumcima, te austrijskim ustanovama koje su podržale ovaj projekat. Za austrijsku vanjsku kulturnu politiku vrlo je važan aspekt suočavanja sa prošlošću, i to je vrlo bitna tema u Austriji, zato nam je ovaj projekat od velikog značaja, te se nadamo da će biti popraćen diskusijama o ovoj temi – kazala je Kernthaller.

Umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina kazao je da smatra da su napravili predstavu koja će biti ponos i HNK Mostar i SARTR-a.

– Nije slučajno da je upravo ova tema, suočavanje s prošlošću, “zapala” ova dva teatra. To su dva teatra rođena u ratnim okolnostima. Te dvije institucije koje itekako znaju kako je unutar ratnih okolnosti opstati ali i sačuvati ljudski, umjetnički i kazališni dignitet. Nažalost se i danas moramo baviti temom poricanja za sudjelovanje u ratnim zločinima. Kroz ovu predstavu pokušavamo osvijestiti našu javnost, našu publiku, senzibilirati ih za ovu tešku temu- rekao je Komadina,

U predstavi igraju glumice i glumci iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović. Scenografkinja predstave je Monika Močević, kostimografkinja Lena Samardžić, a asistentice rediteljice Nejra Babić i Rea Jugo.

Producenti predstave su: Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Predstava se realizira u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i HNK Mostar, u partnerstvu sa Theatre.punkt i Realstage, te uz podršku: Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, Grada Beča, Federalnog ministarstva za umjetnost, kulturu, državnu službu i sport Republike Austrije, Fonda za budućnost Republike Austrije, USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima, Federalnog ministarstvo kulture i sporta i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.