Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježavanje 525. godišnjice

Rodna revolucija u Beču: Prvi put sa Horom bečkih dječaka nastupaju i djevojčice

hor beckih djecaka djevojcice

Hor bečkih dječaka naredne godine će proslavit 525. godišnjicu postojanja, a tim povodom bit će objavljena knjiga pod nazivom „Jedan hor osvaja svijet” i set od 25 CD-ova

Prvi put u istoriji, na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Hora bečkih dječaka, nastupit će i Bečki hor djevojčica. Zajedno proslavljaju 525 godina postojanja dječačkog hora.

Na svjetski poznatom novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije horovi će u zlanoj dvorani muzičkog udruženja Musikverein pod dirigentnom palicom Franza Welsera Mösta izvesti polku Josefa Straussa.

Manje je poznato, ali Hor bečkih dječaka od 2004. ima i odjel za djevojčice koji trenutno čini 25 djevojčica od 9 do 15 godina. Uglavnom nastupaju u Beču, a njihov sljedeći veliki nastup će biti na jubilarnom koncertu Hora bečkih dječaka 14. maja 2023. u Musikvereinu. Dječački hor broji ukupno 100 članova, koji dolaze iz 20 zemalja širom svijeta, a žive i pohađaju školu u kampusu hora u Augartenu.

Djevojčice će nastupiti u scenskim kostimima austrijske modne dizajnerice Eve Poleszinski inspirisanim mornarskim uniformama članova Hora dječaka. Novi kostimi će prvi put biti predstavljeni na bini Zlatne dvorane u bečkom Musikvereinu tokom novogodišnjeg koncerta.

Dječaci, podijeljeni u četiri manja hora, uglavnom koncertiraju u inostranstvu. Naredne godine proslavit će 525. godišnjicu postojanja, a tim povodom bit će objavljena knjiga pod nazivom „Jedan hor osvaja svijet” i set od 25 CD-ova, saopćeno je iz EurocommPR Sarajevo.