Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

proširenje saradnje

Saradnja NUBBiH i Centra za kulturu Lukavac na unapređenju bibliotekarstva u BiH

l_8fe5e5e71ca84d4030617bf77283e37b (1)

Na sastanku je dogovoreno i učešće zaposlenih iz biblioteke Lukavac u polaganju stručnih ispita u okviru Centra za permanentno obrazovanje bibliotekara BiH i učešće na kursevima Upotreba programske opreme COBISS3

Predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteku BiH (NUBBiH) i Centra za kulturu Lukavac razgovarali su o dosadašnjoj i proširenju saradnje i drugim zajedničkim aktivnostima koje bi doprinijele razvoju i unapređenju bibliotekarstva BiH.

Direktor Centra za kulturu Lukavac Neven Tunjić zajedno sa saradnicima Nedžminom Bikodušić i Elmirom Krivalićem posjetio je u srijedu Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH (NUBBiH) gdje su ih primili Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, Biljana Zarić, rukovodilac Sektora za razvoj i obrazovanje i Azra Smajić Gačević, v. d. rukovodilac Virtualne biblioteke BiH.

U okviru Centra za kulturu Lukavac djeluje i biblioteka koja je članica COBISS.BH od 2018. godine i koja u svom fondu ima 43.935 monografskih publikacija i 9.900 serijskih publikacija.

Biblioteka u Lukavcu je dobitnica više od trideset međunarodnih nagrada i nagrada na teritoriji BiH za doprinos u razvoju kulture. Organizator je tri samostalna memorijala: Avdo Mujkić, Jusuf Begić i Atif Kujundžić, od kojih su dvije višedecenijske i poprimile su međunarodni karakter.

Na sastanku je dogovoreno i učešće zaposlenih iz biblioteke Lukavac u polaganju stručnih ispita u okviru Centra za permanentno obrazovanje bibliotekara BiH i učešće na kursevima Upotreba programske opreme COBISS3.

Ovčina je za biblioteku u Lukavcu poklonio nova izdanja NUBBiH-a, publikacije Zvjezdana vrteška 2 : izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2018. – 2022. godina i Od slike do knjige : iz historije pisma, knjige, štampe i biblioteke, autorice Emine Memije, saopćeno je iz NUBBiH.