Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

festival dokumentarnog filma

“Selo je moje” autora Jasmina Brutusa pobjednički projekt edukacije 5. AJB DOC-a

l_c0bd23301d1445e6ef83660c9977459c

Među mnogo zanimljivih projekata i dobrih priča izdvojio se projekt „Selo je moje“, autora Jasmina Brutusa

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe i kompanijom Samsung, već treću godinu organizuje trening s nazivom “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” a ovogodišnji pobjednik je projekt “Selo je moje”, autora Jasmina Brutusa.

Trodnevna trening-edukacija osmišljena je tako da mladim autorima, novinarima i studentima filmske akademije, pomogne u realizaciji njihovih ideja, a sve to pomoću napredne tehnologije i pametnih telefona.

Voditelj ovogodišnjeg treninga “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” bio je Al Jazeerin videonovinar Faris Bajrić, koji je svoje do sada stečeno znanje i vještine primijenio, kako bi učesnici treninga što bolje savladali pristupe i prve korake snimanja i produkcije domumentarnog filma pametnim telefonom.

Svim učesnicima treninga – čiji zadatak je bio da u roku mjesec dana razrade vlastite ideje, primijene naučeno i pošalju projekt organizatorima – dodijeljeni su certifikati Al Jazeera Media Institutea.

Među mnogo zanimljivih projekata i dobrih priča izdvojio se projekt „Selo je moje“, autora Jasmina Brutusa.

– Predložena filmska priča ocrtava značajan historijski trenutak cijele regije, a individualna priča glavnih aktera nudi mogućnost boljeg razumijevanja dramatičnih promjena u kojima stanovnici zapadnog Balkana napuštaju gradove i sela, odlazeći u potragu za boljim životom. Akteri filma svjedoče tim promjenama kroz dvije generacije (otac i sin), uz mogućnost bogate vizualne ekspresije autora i ambijenta koje nudi sama lokacija snimanja. „Selo je moje“ predstavlja priču koju vrijedi ponuditi gledaocima kao ogledalo vremena u kojem živimo – saopćili su organizatori.

Brutus je dobitnik novčane nagrade u iznosu 1.500 eura, mobilnog telefona Samsung S22, te neizostavne mentorske podrške u procesu snimanja.

Osim tog projekta, još dva ovogodišnja učesnika treninga dobit će priliku za realizaciju predloženog projekta. Snimljeni dokumentarni filmovi bit će prikazivani na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru selekcije Smart Doc, saopćeno je iz AJB DOC Film Festivala.