Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjećanje na teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića

sulejman kupusovic

Na današnji dan sa tugom u srcu sjećamo se našeg velikog reditelja Sulejmana Kupusovića čiji su lik i djelo obilježile savremenu bh. pozorišnu istoriju. Njegove predstave imale su jedinstvenu umjetničku vrijednost i živjeo je teatar koji je čvrsto komunicirao sa publikom.

Bh. publika će ga pamtiti kroz predstave koje je režirao koje su dominantno obilježile vrijeme teatra već od sedamdesetih i osamdesetih godina, sve do njegove smrti,kao što su predstave “Kralj Lear”, “Propercije”, “Bjesnilo”, “Braća Karamazovi”, “Veliki vezir”, “Roman o Londonu”, “Hasanaginica”, “Kidaj od svoje žene”, “Derviš i smrt”, “Hanka”, “Tvrđava”, “Legenda o Ali-paši”, “Balada o Omeru i Merimi”, “Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna”, “Balkanski špijun u Sarajevu”.

Na svim scenama svojim posebnim teatarskim jezikom, vizionarskim promišljanjem i srčanošću komunicirao je sa svojim saradnicima, glumcima i publikom koja je na magičan način pružala snagu i smisao njegovoj neprevaziđenoj umjetnosti.

Njegova posvećenost pozorištu je naša inspiracija i vodilja na nastavimo raditi i djelovati sa istim žarom i ljubavlju, da se njegova nit načina življenja pozorišta nikada ne prekine, kažu u Narodnom pozorištu Sarajevo.