Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IK Buybook

Svjetska premijera romana “Vidimo se u augustu” G.G. Marqueza

gabriel garcia marquez
Foto: IK Buybook

‘Vidimo se u augustu’ oda je životu i meditacija o slobodi, kajanju, samospoznaji i misterijama ljubavi – neočekivani dar jednog od najvećih pisaca koje je svijet ikad upoznao

Izdavačka kuća Buybook pridružit će se velikim svjetskim izdavačima i u srijedu, 6. marta objaviti posljednji roman nobelovca Gabriel García Márqueza ‘Vidimo se u augustu’. Za najbrže kupce u sarajevskoj (Radićeva 4) i tuzlanskoj (TC Mercator) knjižari Buybook pripremili smo prigodne poklone – najavljuju iz IK Buybook.

‘Vidimo se u augustu’ oda je životu i meditacija o slobodi, kajanju, samospoznaji i misterijama ljubavi – neočekivani dar jednog od najvećih pisaca koje je svijet ikad upoznao.

-Svakog augusta Ana Magdalena Bach odlazi na karipski otok, da bi položila cvijeće na majčin grob. Sretno udana sredovječna žena nema razloga bježati od života, koji je stvorila sa svojim suprugom i djecom. Ipak, 16. august – trajekt, taksi, buket gladiola i hotel – postaje ritual koji u njoj budi neodoljiv poriv da se jednom godišnje preobrati u drugu ženu, da istraži vlastitu seksualnost i ispita nemir koji tinja u njenom srcu.

Gabriel García Márquez (1927. – 2014.) s dvadeset godina objavio je svoju prvu priču, sljedeće godine počeo se baviti novinarstvom, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. Više od pola stoljeća bavio se tim profesijama, očaran “gorkim šarmom pisaće mašine”.

Smatra se najistaknutijim predstavnikom “magijskog realizma”, a uvijek je tvrdio: “U mojim romanima ne postoji nijedan redak koji nije zasnovan na stvarnosti.” Ostavio je neizbrisiv trag u svjetskoj književnosti, naročito kultnim romanima ‘Sto godina samoće’ i ‘Ljubav u doba kolere’. Konačno, tvorac je jednog od najbogatijih pripovjedačkih svjetova koje je španski jezik podario 20. stoljeću.