Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Govor o stanju nacije

Putin: Zapad misli da je ovo crtani film. Rizikuju nuklearni rat ako NATO pošalje trupe u Ukrajinu

vladimir putin
Foto: Screenshot/ YouTube

Putin je održao svoj 19. govor o stanju nacije. Tradicionalno, ključne teme obraćanja nisu bile prethodno najavljene

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u četvrtak zapadne zemlje da postoji stvarna opasnost od nuklearnog rata ako pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini, i rekao je da Moskva ima oružje kojim bi napala ciljeve na Zapadu, navodi AFP.

Putin je održao svoj 19. govor o stanju nacije. Tradicionalno, ključne teme obraćanja nisu bile prethodno najavljene.

Obraćajući se parlamentu i drugim članovima elite zemlje, Putin (71) je ponovio svoju optužbu da Zapad želi da oslabi Rusiju, i sugerirao je da zapadni lideri ne shvataju koliko bi njihovo miješanje moglo biti opasno u ono što je nazvao unutrašnjim stvarima Rusije.

Tom upozorenju prethodio je osvrt na ideju koju je u ponedjeljak iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron, da evropske članice NATO-a pošalju kopnene trupe u Ukrajinu – prijedlog koji su Sjedinjene Države, Njemačka, Britanija i drugi brzo odbacili.

-Zapadne zemlje moraju shvatiti da i mi imamo oružje koje može pogoditi mete na njihovoj teritoriji. Sve to zaista prijeti upotrebom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije. Zar oni to ne shvataju?! – upitao je Putin.

Putin, koji je održao govor uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 15. do 17. marta, kada će sigurno biti ponovo izabran za još jedan šestogodišnji mandat, pohvalio je, kako je rekao, znatno modernizirani ruski nuklearni arsenal, najveći na svijetu.

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962. godine, a Putin je ranije upozorio na opasnosti od direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije.

Vidno ljut, Putin, neprikosnoveni lider Rusije već više od dvije decenije, predložio je zapadnim političarima da se prisjete sudbine onih, poput Adolfa Hitlera iz nacističke Njemačke i francuskog Napoleona Bonapartea koji su neuspješno izvršili invaziju na njegovu zemlju u prošlosti.

-Ali sada će posljedice biti daleko tragičnije – rekao je Putin. Oni misle da je to (rat) crtani film – rekao je on.