Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

balkanska turneja

Večer vrhunskog jazza u MC Pavarotti Mostar: Na programu Srđan Ivanović s albumom ‘Modular’

pavarotti mostar

Svi moji albumi su drugačiji. Naziv albuma ‘Modular’ koji ćemo predstaviti dopao mi se zbog brojnih značenja

Na scenu MC Pavarotti u Mostaru, u četvrtak, 20. juna, u 21 sat stiže jedinstvena vizija modernog jazza inspirirana Balkanom, u izvedbi bubnjara Srđana Ivanovića, muzičara iz Pariza. Tom prilikom Ivanović će predstavit svoj deveti album “Modular”, nastao kao spoj senzibiliteta Istoka i Zapada, čiji ritmovi i melodije reflektuju posvećenost istraživačkom i inovativnom jazzu.

Kako je navedeno, muzičar inspiraciju crpi iz vlastitog porijekla. Odrastanje u Ateni, muzičkoj raskrsnici, snažno je uticalo na njegov pristup muzici i dalo joj atipičnu mješavinu zvukova i instrumenata karakterističnih za to podneblje. Rodna Bosna i Hercegovina doprinijela je tradicionalno balkanskim zvukom. Pečat je dao i studij u Nizozermskoj, gdje je upoznao članove sastava Blazin’ Quartet, s kojima je snimio četiri albuma, nastupao na pet kontinenata i osvojio brojne nagrade među kojima Holland Casino Jazz&Pop i stipendiju Fondacije Prins Bernhard za studij u New Yorku.

Život u Parizu obilježila je ideja kulturnog otpora i rođenje djeteta. U Francuskoj od 2014. sarađuje s raznim muzičarima, Bojanom Z, Christopheom Panzanijem, Magic Malikom, Federicom Casagrandeom, Marcom Buronfosseom. S Vladimirom Nikolovom vodi veliki ansambl Nikolov-Ivanović Undectet s kojim je snimio jedan album, a oformio je i etno sastav Xénos s kojim aktivno djeluje. 

U Mostaru će nastupiti u sastavu koji čine: Ludivine Isambourg, vrsna flautistkinja koja dolazi iz elektro-jazz scene i donosi veliku energiju bendu, Manu Codjia, legendarni gitarista s kojim surađuje od ranih 2000-ih kada je snimao albume za Blue Note s trubačem Eric Truffaz i Matis Regnault, mladi basista s kojim često nastupa u Parizu.

Koncert se održava u okviru balkanske turneje Srđana Ivanovića inicirane od strane Jazzart asocijacije iz Podgorice i Francuskog Instituta povodom dana muzike – 21. juna, koji se obilježava širom Francuske od ranih 80-ih godina kada ju je započeo ministar kulture. Ovoj proslavi pridružile su se mnoge druge svjetske zemlje, a sada će i Blakan osjetiti njezin dašak. Pored Mostara, turneja čiji cilj je predstaviti novu muziku novoj publici obuhvatit će i koncerte u Šibeniku (19.06.Tvrđava Barone-Barone jazz festival) i Podgorici (21.06. Njegošev Park).

“Svi moji albumi su drugačiji. Naziv albuma ‘Modular’ koji ćemo predstaviti dopao mi se zbog brojnih značenja. Postoji modularnost u smislu da spontano oblikujemo formu kompozicije; ali postoji i modulacija kada prirodno fluktuiramo sa svojom intuicijom. Moduliramo kroz naše uši, naš instrument, sadašnji trenutak. Konačna interakcija je sa slušateljem, koji također percipira i modulira zvuk na svoj način. U muzici mi se sviđa sloboda da promijenim zvuk. Ne plašim se različitih pristupa i oni koji prate moj rad vole iznenađenja i otkrivanje nečega potpuno novog”, naglašava Srđan Ivanović.