Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Tesliću, Markočević i Đukić nisu krivi, Kuzmanović i dalje u bjekstvu

sud tuzilastvo bih
Foto: Fena

Suđenje u ovom predmetu počelo je prije pet godina. Markočević i Đukić su bili optuženi s Dušanom Kuzmanovićem, nekadašnjem načelnikom SJB-a, koji je u bjekstvu

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je, kao neosnovanu, žalbu Državnog tužilaštva te potvrdilo prvostepenu presudu kojom se Predrag Markočević i Marinko Đukić oslobađaju optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Teslića 1992. godine.

Žalbu na prvostepenu presudu izjavilo je Tužilaštvo BiH zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da Sud uvaži žalbu, ukine prvostepenu presudu i odredi održavanje pretresa. U žalbi se navodi i da je potrebno ponovo izvesti ranije uložene dokaze, javlja Detektor. 

Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva dostavili su branioci optuženih – Duško Panić koji brani Predraga Markočevića, te advokat Marinka Đukića, Branko Ristić, s prijedlogom da se žalba odbije kao neosnovana, a prvostepena presuda potvrdi.

Odlučujući o žalbi, Apelaciono vijeće Suda BiH je sve iznesene prigovore Državnog tužilaštva, usmjerene na osporavanje činjeničnog stanja  našlo neosnovanim, navodi se u drugostepenoj presudi u koju su novinari Detektora imali uvid.

– Na osnovu svega navedenog, Apelaciono vijeće zaključuje da se – u odnosu na ispunjenost zahtjeva iz činjeničnog opisa elemenata predmetnog krivičnog djela u skladu s rezultatima izvedenih dokaza – ne može izvesti zaključak da su optuženi Markočević i Đukić krivi za predmetne inkriminacije. Drukčije iskazano, valjalo je primijeniti princip ‘in dubio pro reo’, optužene osloboditi odgovornosti – kako je to pravilno učinio prvostepeni sud – navodi se u drugostepenoj presudi.

Presudom Suda BiH iz novembra 2023. godine, Markočević, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, i Đukić, bivši šef krim-službe, oslobođeni su optužbi da su, kao izvršioci, s pripadnicima vojno-policijske formacije “Miće“ planirali, pripremali i izvršili planove za ubistva, nezakonita zatvaranja, mučenja i nečovječna postupanja prema bošnjačkom i hrvatskom stanovništvu u Tesliću.

Prvostepeno vijeće je ocijenilo da nije dokazano da su optuženi dali odlučujući doprinos – što je bitan element kod utvrđivanja saizvršilaštva.

Kuzmanović i dalje u bjekstvu

Optuženi su oslobođeni da nisu spriječili “Miće“ da zlostavljaju zatvorenike u SJB-u i da su organizovali izmještanje tijela preminulih, kao i optužbi za prebacivanje oko 50 civila u magacin TO-a, gdje su također zlostavljani. Vijeće nije našlo dokazanom ni tačku koja se odnosi na odvoženje 18 preostalih zatvorenika iz SJB-a na Borje, gdje su likvidirani.

Suđenje u ovom predmetu počelo je prije pet godina. Markočević i Đukić su bili optuženi s Dušanom Kuzmanovićem, nekadašnjem načelnikom SJB-a, koji je u bjekstvu.

Na drugostepenu presudu nije dozvoljena žalba.