Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Misteriozna šumska svastika neprimjećena do 1992. godine

svastika

U ljudskoj je prirodi tražiti logično objašnjenje za sve, ali kad je borova šuma procvjetala u obliku kukastog križa, teško je bilo pronaći nekog smisla u tome.

Nedaleko od sjeveroistočnog njemačkog grada Zernikov, uzorak stabala ariša pokriva oko 3600 kvadratnih metara. Ono što je neobično, osim porijekla ovih simbola koji izgledaju kao da ih je stvorila sama priroda, je to što su se javili upravo u istočnoj Njemačkoj, koja je desetljećima bila pod komunističkim režimom te mahnito eliminirala svaku poveznicu s nacizmom.

Pretpostavlja se da je taj kukasti križ posađen u vrijeme Hitlerove vladavine, tokom 1930-ih, no i dalje se ne zna ko ga je, kada tačno i ponajprije zašto posadio. Nekoliko sedmica u proljeće i u jesen, boja lišća se mijenja i pruža kontrast tamno zelenoj boji borove šume – u nedvojbenom obliku kukastog križa.

Ali, zbog kratkog trajanja tog efekta u kombinaciji s tim da se simbol može vidjeti samo iz zraka rezultirali su time da je svastika bila neprimjećena dugo nakon pada nacističke stranke. Jedna od teorija je kako su simbol napravili sami mještani kako bi tim činom pokazali odanost Hiteru i režimu.

Druga teorija je da je simbol djelo lokalnog šumskog nadzornika i gorljivog nacista.

Navodno su je uočili i Sovjeti za vrijeme postojanja Istočne Njemačke, ali nisu učinili ništa da je maknu, a Amerikanci su 1976. osim kukastog križa snimili i brojeve 1933. u šumi u njemačkom Hesseru. I za ta stabla je nepoznato ko ih je posadio.