Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Misteriozni val samoubistava ubija selo, oni krive demone

indija ilu34

Selo Bodi u okrugu Khargone broji 320 porodica, a svaka od njih od početka je godine izgubila barem jednog člana šire porodice. Objavio je to Rajendra Sisodiya, nanovo izabrani predstavnik sela, koji je iznimno zabrinut za svoju zajednicu. Naime, u selu je samo od početka ove godine samoubistvo počinilo 80 ljudi, a ta će se brojka u narednim mjesecima sigurno i povećati, piše RT.

Čak je i Sisodiya preuzeo čelnu poziciju u selu nakon što si je njegov prethodnik život oduzeo vješanjem. Njegovi brat i majka također su počinili samoubistvo.

U Badiju inače živi oko 2.500 ljudi, a u prošla dva desetljeća ruku je na sebe diglo ukupno 350 ljudi. Stanje se drastično pogoršalo u razdoblju od početka januara do kraja marta ove godine.

Sisodiya je uvjeren kako je za val samoubistava kriva ‘prisutnost demona’, na stručnjaci ukazuju na problem prekomjernog korištenja pesticida koji uzrokuju depresiju.

Dr. Srikanth Reddy je za The Times of India objasnio da samoubistva najvjerojatnije uzrokuje depresija i šizofrene epizode koje uzrokuju upravo pesticidi.

– Depresija nije nešto što ljudi u ovim krajevima znaju prepoznati. Kada ne mogu pronaći razloge za ovakve probleme, najčešće ih povezuju s prisutnošću demona, izjavio je Reddy.

– Prije nekoliko godina u Kini je provedeno istraživanje u selu s nevjerovatno visokom stopom samoubistava. Naučnici su tada otkrili da su poljoprivrednici koristili insekticide koji su sadržavali organofosfate koji su pak vrlo otrovni i izazivaju depresivna stanja uma, objasnio je.

Zajednica je pokušala stati na kraj valu samoubistava zabranom alkohola, no seljaci su onda jednostavno odlazili u okolna mjesta. Okrug Khorgone inače se nalazi na listi 250 najnazadnijih regija u Indiji.

Zanimljivo, sa sličnim se problemom trenutno suočava zajednica na sjeveru Ontarija u Kanadi. Od septembra je tamo samoubistvo počinilo stotinjak ljudi, a najmađa žrtva imala je samo 11 godina. Zbog toga je na snazi već mjesecima vanredno stanje.