Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Mostarska djelidba” u subotu u Narodnom pozorištu Mostar

Mostarska djelidba

U subotu od 20 sati na velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će izvedena hit komedija “Mostarska djelidba” koju je prema djelu Skendera Kulenovića režirao Sulejman Kupusović. U predstavi igraju Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Čorda, Amela Kreso i Miralem Kolečić.

Predstava će biti idealna prilika da se Mostarci podsjete na lik i djelo velikog reditelja Sulejmana Kupusovića, koji se radom u pozorištu u Mostaru dokazao kao istinski prijatelj ove teatarske kuće.

Premijerom “Mostarske djelidbe” svojevremeno je otvoren međunarodni festval komedije “Mostarska liska” 2008. Godine. Iste godine predstava je na festivalu osvojila specijalnu plaketu stručnog žirija.

Predstava je parodija o autodestrukciji, o nama poganima i zlima, ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima našeg svijeta i podneblja.

Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine.

Radnja komedije započinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu. Predstava je doživjela veliki uspjeh kod publike koja je prepoznala genijalnost i odličnu adaptaciju ovog bezvremenskog djela.

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za studente i penzironere 3,50 KM. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Na dan igranja predstave blagajna radi od 18 sati.