Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Sarajeva i Mostar dobio filmski festival

mostar-film-festival

Priču o prerastanju nekadašnjih Dana filma u festival glumca, novom vizualu, članovima žirija i svemu onom što nas čeka na ovogodišnjem Mostar film Festivalu, predstavnicima medija danas su predstavili umjetnička direktorica Maja Knezović Lasić i direktor Slaven Knezović.

“Mostar film festival, koji je iz filmske revije u svom desetom izdanju prerastao u festival glumca, ponudit će četiri programa. U takmičarskom dijelu od ove godine Mostar film festival nagradom Stablo ljubavi nagradit će najbolje ženske i muške glavne te sporedne uloge kao i najboljeg debitanta. Naš ovogodišnji vizual želi usmjeriti pozornost na glumca, obzirom da su upravo oni u središtu festivala te bih također htjela naglasiti kako smo upravo mi ‘krivci’ za akciju postavljanja šešira po gradu Mostaru, koja nam je poslužila kao zanimljiva uvertira u cijelu ovu filmsku priču”, izjavila je Knezović Lasić.

Direktor festivala Slaven Knezović podsjetio je na trnovit put festivala i organizacijske muke na koje su organizatori nailazili na samom početku.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo da je naš Oktavijan napredovao do te mjere da smo u ovoj godini napravili ovako veliki iskorak i prerasli u filmski festival. U početku je naš moto bio ‘Ovo nisu dani poljoprivrede’ a simbol nam je bio kukuruz, a danas sm, od kukuruza dogurali do šešira, što je veliki raspon i što pokazuje da je Hercegovina plodno tlo za audiovizualnu umjetnost”, istakao je Knezović.

Članove žirija Mostar film festivala čine novinarka i filmska kritičarka Sandra Rančić, novinar i filmski kritičar Dževdet Tuzlić, španski fotograf Jaime Olabarri Powell te predsjednik žirija glumac Velibor Topić.