Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NASA-in teleskop otkrio planet koji podsjeća na Tatooine iz Star Warsa

Kepler-1647-b-640×360

Iako mi nikad na našem planetu nećemo gledati izlazak i zalazak dva sunca kao Luke Skywalker na Tatooineu u kultnoj sceni iz filma Star Wars: A New Hope, postoji jedan tek otkriveni planet na kojem bi neki izvanzemaljci to mogli.

Naime, naučnici su potvrdili otkrivanje novog egzoplaneta koji poprilično nalikuje Jupiteru, prenosi CNN.

Naime, egzoplanet (planet koji kruži oko zvijezde izvan Sunčevog sistema) je otkriven zahvaljujući NASA-inom teleskopu Kepler, a specifičnost za ovaj planet je što se on okreće oko dva sunca zbog čega podsjeća na planet Tatooine iz Star Warsa.

https://youtu.be/kyqxWU1QkrE

Naučnici tvrde kako je nastao prije 4,4 milijarde godina te je star poput Zemlje, a od nje je udaljen 3700 svjetlosnih godina i svojom masom, radijusom i sastavom plinova sličan je Jupiteru.

Zvijezde oko kojih planet kruži slične su našem Suncu, iako je jedna malo veća od druge.

Kepler-1647b nije prvi otkriveni planet koji podsjeća na Tatooine, ali je najveći i njegova orbita je najveća za razliku od ostalih egzoplaneta jer mu je potrebno tri godine kako bi napravio krug oko svoja dva sunca.

https://www.youtube.com/watch?v=3Bedj31YqtM

Ono što je zanimljivo kod njega je činjenica da se planet nalazi u nastanjivoj zoni s obzirom na prirodu svoje orbite i njegove udaljenosti od dvije zvijezde.

“To znači da postoji mogućnost da se na njegovoj površini vjerovatno nalazi voda, a budući da se radi o plinskom divu to će biti moguće samo ako ima velike mjesece koji još nisu otkriveni. Svi dosad poznati planeti koji kruže oko dvije zvijezde veličine su Saturna ili su i manji. Pomoću Keplera dosad je otkriveno 11 ovakvih planeta, a pretpostavlja se da u našoj galaksiji postoji milion takvih planeta.

Planeti s više od jednog Sunca dugo vremena su zaokupljali našu maštu, a direktan dokaz o njihovom postojanju pojavio se u posljednjih nekoliko godina“, naveli su u objavi za javnost naučnici predvođeni postdoktorandom Veselinom Kostovom iz NASA-inog Goddard svemirskog centra.

kepler-656x492

Kepler-1647B u odnosu na ostale planete

Planet su otkrili astronomi iz NASA-inog Goddard svemirskog centra u Marylandu u suradnji sa Univerzitetom San Diego. Pomoću podataka prikupljenih Keplerom, naučnici su tražili promjenu u svjetlini koja bi dala naslutiti da neki planet prolazi ispred zvijezde.

Kepler misija pokrenuta je 2009. godine, a završit će u oktobru 2017. godine. Prošli mjesec je NASA objavila vijest kako je otkriveno 1284 egzoplaneta uključujući devet koji se nalaze u nastanjivoj zoni.