Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici otkrili tragove najstarijeg masakra u istoriji

kenya

Pretpostavlja se da su ostaci kostura stari oko 10.000 godina pronađeni u Keniji dokazi prvog masovnog pokolja u ljudskoj istoriji, tvrde naučnici s Cambridgea.

Arheolozi kažu da 27 djelomičnih ili potpunih kostura osoba ubijenih na obali lagune daju jedinstven uvid u sukobe između grupa lovaca-sakupljača.

Među tim kosturima nalaze se ostaci barem osam žena i šestero djece.

“Nisam niti sanjala da ćemo pronaći tragove najstarijeg masakra u istoriji”, rekla je Marta Mirazo Lahr, antropologinja na univerziteta Cambridge, koja je vodila istraživanja.

Dvanaest kostura je u relativno kompletiranom stanju, a čak deset njih ima znakove nasilne smrti: od povreda tupim predmetom na području lubanje, slomljenih ruku i nogu, posjekotine od strijela na vratu te kamenih projektila zaglavljenih u lubanji i vratu dvojice muškaraca.

Neki od kostura pronađeni su okrenuti licem prema tlu, a većina ima teške povrede lubanje. Barem pet pronađenih kostura nosi povrede nastale oštrim predmetima, vjerovatno nastale od strijela. Četiri kostura pronađena su u pozicijama što sugeriraju da su im vjerovatno ruke bile vezane. Jedan od takvih kostura su ostaci žene u kasnom stadiju trudnoće, pronađene su i kosti fetusa.

Tijela nisu pokopana već su neka upala u lagunu što je odavno isušila te su ostala zakopana u mulju na dnu lagune.

Arheološki pronalasci sugeriraju da su žrtve napali i ubili pripadnici konkurentske skupine, a postoji mogućnost da su žrtve bile članovi šire obitelji.

Korijeni ratovanja su kontroverzni, a najveće rasprave vode se oko toga jesu li korijeni ratovanja nastali daleko u našoj evolucijskoj prošlosti ili su proizvod pojmova vlasništva nakon što smo prestali biti nomadi. Istraženi masakr je najraniji dokaz o postojanju međugrupnih neprijateljstava između lovaca-sakupljača koji su većinom živjeli nomadski.

“Smrti kod Nataruka dokaz su starosti međugrupnog nasilja i rata”, rekla je Lahr te dodala: “Ovi ljudski ostaci zapis su namjernog ubojstva male skupine sakupljača i daju jedinstvene dokaze da je ratovanje bilo sastavni dio međugrupnih odnosa među nekim pretpovijesnim grupama”.

Od 27 ostataka, 21 su odrasli, a ostaci šestero djece pronađeni su zajedno s kostima četiri odrasle žene.

Petero djece mlađe je od šest godina, a jedini izuzetak je tinejdžer starosti između 12 i 15 godina, sudeći prema analizi zuba.

Ostaci fetusa između šestog i devetog mjeseca trudnoće pronađeni su trbušnoj šupljini trudnice otkrivene u neobičnom položaju.

Položaj tijela naveo je znanstvenike na zaključak da su joj noge i ruke vjerojatno bile vezane.