Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neprocjenjivu masku Tutankamona “popravljali” ljepilom

restaura.tutankamon.2

Egipatski su tužitelji podigli tužbu protiv osam zaposlenika Egipatskog muzeja za nemar i kršenje profesionalnih standarda nakon godine dana dugačke istrage.

Naime, osam zaposlenika naći će se pred sudom jer su prvo oštetili Tutankamonovu masku zbog nestručnog rukovanja, a potom pokušali ‘popraviti’ štetu – ljepilom, objavili su lokalni mediji.

Prema izvještaju Daily News Egypt brada slavne plavo-zlatne maske egipatskog faraona otrgnula se kad su je premještali kako bi popravili električni kvar na svjetlima unutar vitrine u kojoj je izložena. Optuženi su se tad dosjetili zalijepiti bradu natrag, a onda su još nožem sastrugali ostatke ljepila i tako dodatno oštetili boju, prenosi Independent .

Spašavanje maske u stilu ‘A je to’ sigurno neće dobro završiti za optužene obzirom da se radi o jednoj od najvećih egipatskih turističkih atrakcija. Pronašla su je 1922. dva britanska arheologa, Howard Carter i George Herbert, i smatra se neprocjenjivim dijelom kulturne baštine Egipta i svijeta.

“Ignorišući sve znanstvene metode restauracije, optuženi su pokušali prikriti svoj zločin koristeći oštre metalne predmete kako bi uklonili vidljive tragove ljepila, tako dodatno oštetivši 3.000 godina star artefakt bez trunke savjesti”, rekao je tužitelj.

Među optuženima se nalazi i bivši direktor muzeja u Kairu te bivši direktor restauracijskog odjela. Brada je, inače, ponovno pričvršćena i šteta je profesionalno uklonjena prošlog oktobra u Njemačkoj, a maska je ponovno izložena u decembru prošle godine.