Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Niknula prva vila na Poljinama, zavirite u njenu unutrašnjost

Vila na Poljinama (1)

U sarajevskom naselju Poljine, petnaestak minuta vožnje od centra grada, niče rezidencijalno naselje Poljine Hills sa 211 vila, od kojih nijedna neće biti jeftinija od 170.000 eura.

Investitor je firma Shad Invest d.o.o, članica Al-Shiddi group u vlasništvu Sulejmana al-Shiddija, saudijskog biznismena poznatog po ulaganjima u hotel Bristol i Sarajevo City Center. Izgradnja naselja koštaće 70 miliona KM, a uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi većina bh. građana, sve su prilike da će Al-Shiddi lako prodati velebne vile u naselju čija će gradnja biti završena do kraja sljedeće godine. Kamen temeljac za naselje položen je 28. novembra prošle godine.

Naselje neće, po uzoru na privatne vile političara BiH, biti potpuno ograđeno od ostatka Poljina, a pripadajuće ceste će moći koristi svi stanovnici. Poljine Hills će imati igralište za djecu, obdanište, zatvorene bazene, SPA i wellnes centar, mini market, pekaru i apoteku, što će biti dovoljno za ugodan život oko 800 stanovnika ovog naselja

Idejni koncept rezidencijalnog naselja potpisuje poznati sarajevski arhitekta Sead Gološ sa Grupom Arh. Gološ je projektovao Bosmal City Center, BBI Center, Sarajevo City Center, poslijeratni izgled hotela Evropa… Razradu projekta preuzela je firma Shad Invest.

Rezidencijalno naselje gradi se u dvije faze. U prvoj fazi će niknuti  211 kuća podijeljenih u tri tipa, A, B i C, različitih dimenzija i dizajna. Kuća A (135 kvadrata neto, 195 kvadrata bruto, na parceli od 400 kvadrata) će koštati od 170.000 eura. Kuća će raspolagati hodnikom, stepeništem, toaletom, kuhinjom i trpezarijom, dnevnim boravkom, bibliotekom, terasom i ulaznim trijemom (prizemlje), te hodnikom, stepeništem, tri spavaće sobe i dva kupatila. Kuća B (165 kvadrata neto, 230 kvadrata bruto, na parceli od 600 kvadrata) će koštati od 212.000 eura, a kuća C (205 kvadrata neto, 260 kvadrata bruto, na parceli od 800 kvadrata) od 270.000 eura.

Naselje neće, po uzoru na privatne vile političara BiH, biti potpuno ograđeno od ostatka Poljina, a pripadajuće ceste će moći koristi svi stanovnici. Poljine Hills će imati igralište za djecu, obdanište, zatvorene bazene, SPA i wellnes centar, mini market, pekaru i apoteku, što će biti dovoljno za ugodan život oko 800 stanovnika ovog naselja. U drugoj fazi gradnje koja će biti završena do kraja sljedeće godine, biće izgrađeno 11 manjih stambenih objekata za kolektivno stanovanje.

Osim naselja, investitor će izgraditi više od tri i po kilometra cesta. S obzirom na to da se naselje nalazi na brdu i livadi, pred neimarima je veliki zadatak da dovedu struju, vodu i kanalizaciju.

Uz projekat Poljine Hills se veže i poruka investitora, koja na engleskom jeziku glasi – Enjoy Living (Uživaj u životu).