Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Simbol zdravlja, ljepote i ljubavi

Njeno veličanstvo jabuka: Pekmezijada u čast kraljice voća

Foto: Fena/ Arhiva

Simbol zdravlja, ljepote i ljubavi – jabuka od 1990. godine ima svoj dan – 20. oktobar

Jabuka je dokazano zdrava namirnica pa se s pravom naziva i “kraljicom voća”, a 20. oktobar obilježava se kao Svjetski dan jabuka.

Osvježavajuće je to voće svojstvene arome i okusa, koji se najbolje definira kao slatko-kiseli okus. Najčešće se jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, žele, a poznat je i jabučni ocat.

Svjetski dan jabuka, među ostalima, obilježavaju planinari i drugi ljubitelji prirode. Tako Planinarsko društvo “Mladost” iz Zenice, tradicionalnim okupljanjem uz pekmez od jabuka kontinuirano rade na očuvanju tradicije spravljanja jabukovog pekmeza.

I na ovogodišnjoj “Pekmezijadi”, upriličenoj ranije ovog mjeseca, jabuke za pekmez usitnjavali su na tradicionalan način. U želji da očuvaju običaje, tradiciju i bogatstvo zdrave hrane predstavnici desetak društava iz Zenice i Viteza družili su se tada na Smetovima, tako je ispričana još jedna lijepa planinarska priča.

Simbol zdravlja, ljepote i ljubavi – jabuka od 1990. godine ima svoj dan – 20. oktobar. Tad je prvi put u Londonu obilježen dan posvećen toj voćki s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuka.