Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici tvrde: Nož kralja Tutankamona dolazi iz svemira

nož

Tim naučnika dokazao da je nož egipatskog faraona iz 14. stoljeća prije nove ere napravljen od meteorita.

U grobnici kralja Tutankamona, egipatskog faraona iz 14. stoljeća, pronađen je nož čije je sječivo porijeklom iz svemira, saopćili su naučnici.

Radi se o tome da je sječivo noža, koji je pronađen u sarkofagu odmah pored njegove mumije, napravljeno od meteorita, objavili su istraživači sa Politehničkog univerziteta u Milanu, Univerziteta Pisa i Egipatskog muzeja u Kairu.

Tim ovih naučnika napravio je analizu koristeći rendgenske zrake i objavili svoje rezultate u žurnalu Meteoritics and Planetary Science.

Arheolog Howard Carter otkrio je grobnicu kralja Tutankhamona 1922, faraona iz 18. dinastije. Tri godine nakon toga, dva noža, jedan željezni i jedan zlatni, pronađeni su pored njegove mumije.

Prethodne analize željeznog noža nisu dale jasne rezultate, međutim, napredak tehnologije omogućio je naučnicima da dokažu da je željezno sječivo napravljeno od meteorita.

“Na željezo iz meteorita jasno ukazuje prisustvo velike količine nikla”, rekla je Daniela Comelli, naučnica koja je predvodila istraživački tim.

Faraonov nož sadrži 11 posto nikla, što je gotovo tri puta više od količine pronađene u drugim artefaktima napravljenim od željeza.

Također sadrži i tragove kobalta koji odgovaraju onima sa meteorita.

“Uzeli smo u obzir i sve meteorite pronađene na području od 2.000 kilometara sa centrom u Crvenom moru, i na kraju dobili dvadeset meteorita od željeza”, objasnila je Comelli.

Samo jedan od njih sadržavao je nikal i kobalt u količini koja odgovara faraonovom nožu. Pronađen je 2000. u egipatskom gradu Mersa Matruh.

Naučnici tvrde da je ovo istraživanje daje novi uvod u život egipatskih faraona.

U grobnici kralja koji je umro u 19. godini života, pronađena je i ogrlica, a vjeruje se da je amajlija koja je prikačena na nju napravljena od silikonskog stakla koje je nastalo kada je meteorit udario u libijsku pustinju i istopio pijesak.