Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oslo postaje prvi grad koji će zabraniti automobile?

oslo-will-ban-cars-in-the-city-center-by-2019-101149_1

Progresivni Skandinavci ponovno rade progresivne stvari, pa tako gradski oci norveške metropole namjeravaju potpuno ukinuti promet automobila.

Nedavno su izabrani gradski oci iz Zelene stranke tako krenuli s inicijativom da se do 2019. godine za sve automobile zatvori gotovo cijelo Oslo ili barem njegov širi centar te da jedino vozila za dostavu i posebne potrebe imaju posebnu dozvolu za saobraćaj.

Osim ekoloških prednosti, tim bi se činom stvorili uslovi za užitak pješaka i biciklista, a analitičari vjeruju kako bi se ovakve promjene pozitivno odrazile i na ekonomiju, pogotovo lokalne trgovine, restorane i druge uslužne djelatnosti.

Ovim bi akcijama bilo pogođeno oko 350 000 ljudi i to uglavnom onih koji žive na periferiji ili u predgrađima, ali bi se sve kompenziralo izgradnjom novih 50-ak kilometara biciklističkih staza i stimulacijom javnog prijevoza.

Naravno, biti će i onih koji će se buniti na takve promjene, pogotovo zato jer u Norveškoj nije uvijek najugodnije voziti se biciklom na posao.

U svakom slučaju će im biti znatno ugodnije i zdravije udisati nešto svježiji zrak, nego se gušiti u ispušnim plinovima stotina hiljada automobila!