Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pećina Herkul u Maroku: Vrata Afrike koja obiluju prirodnim ljepotama

pecina

Pećina Herkul u Tangeru na sjeveru Maroka naziva se još i afričkim vratima prema Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Pećina u Tangeru privlači veliki broj kako domaćih tako i stranih turista najviše zbog prirodnih ljepota kojim obiluje. Pećinu svakodnevno posjećuju stotine turista.

Tanger je od Španije udaljen samo 14 kilometara i to je marokanski grad koji je najbliži Evropi. Jedno od najpoznatijih i najposjećenijih destinacija u Tangeru je pećina Herkul. Skulpture u sklopu ove pećine nalaze se oko 30 metara pod zemljom. Važi za najveću afričku pećinu u kojoj su otkriveni različiti predmeti od kamena.

Na zidovima se mogu primijetiti figure iz grčke mitologije koje posjetitelje vraćaju hiljade godina u prošlost. Prema legendi grad je osnovao Antinoj, sin Posejdona i Gaje. Herkules je kasnije na ovom mjestu razdvojio zemlju i spojio Mediteran i Atlantski okean, stvorivši Gibraltarski moreuz.

Turistički vodič Ahmed el-Hasti kazao je za AA da pećina privlači pažnju i političara, ali i umjetnika. Istakao je da je pećinu posjetilo mnogo poznatih ličnosti među kojima se nalazi i kralj Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz, bivši španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero kao i ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, ali i američki pisac Paul Bowles.

Hasti je ispričao da je kralj Selman imao kuću u blizini pećine gdje je dolazio na odmor. Istražitelji su pećinu otkrili 1906. godine i pretpostavlja se da su je Rimljani koristili kao mlin za brašno.