Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pet znakova da vam se sprema otkaz

otkaz1234
Fired Caucasian businessman carrying personal belongings

Na ljestvici stvari koje najviše izazivaju stres kod ljudi, gotovo na samom vrhu je strah od otkaza.

To i ne čudi obzirom na činjenicu da se danas do dolazi teško, pa ako ste zaposleni i ako radite mnogi će vas smatrati “sretnikom”.

Ipak, kako ne biste stalno bili pod stresom i svaki dan se zapitkivali šta vam se danas sprema, postoje znakovi koji će vas uputiti na to da vam šef sprema otkaz.

1. Manje mailova od šefa: Ako ste primijetili da na vašu mail adresu pristiže manje mailova od vašeg šefa nego inače, to je prvi znak za zabrinutost.

2. Manje poslovnih obaveza: Drugi pokazatelj je zasigurno to da se na vas sve manje oslanjaju i da vam sve manje dodjeljuju poslovnih obaveza.

3. Previše pitanja o projektu na kojem radite: Ako su počeli da vam postavljaju sve više pitanja o projektu na kojem radite i osjećate kao da vas svi sabotiraju, sigurno imate dobar osećaj. Nažalost.

4. Manje radnih dana: Ovo najčešće važi za osobe koje rade u smenama i plaćene su po satu. Ako vaš angažman pada s pet radnih dana u nedelji na tek tri ili dva, vreme je da počnete da tražite novi posao. Za svaki slučaj.

5. Ne radi vam mail adresa: Na jednoj društvenoj mreži jedan IT stručnjak je upozorio: “Kada se nekome sprema otkaz, ugasi mu se mail adresa i prije nego što on sam dobije obavještenje o tome. Barem je tako kod mene u kompaniji”. Možda kod vas ipak nije, ali ako primijetite da vam je, uz ostale pokazatelje, nastao i neki “problem s mailom”, vjerojatno možete da pretpostavite da vam uskoro slijedi razgovor sa šefom.