Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogledajte spot “Mekam duše” u noći Lejletul-regaiba (VIDEO)

17553686_782308265250092_4439357601210357200_n

U četvrtak, 30. marta, poslije akšam-namaza, nastupa Lejletul-regaib.

Lejletul-regaib je prva od četiri mubarek noći kod muslimana, koje su prema Kur'anu i hadisima Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., vrednije u odnosu na ostale. U ovoj noći se desilo začeće posljednjeg Božijeg poslanika, noć koja ukazuje na vrijednost mjeseca redžeba, najava mjeseca ramazana, noć dova, želja i nade.

“Dova je bila i ostala najjača spona između Stvoritelja i Njegovog stvorenja. Svjesni da nakon svakog iskušenja jedinu utjehu pronalazimo baš u dovi, ne trebamo propustiti da svakodnevno, ali i u noći Lejletul-regaiba dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket.

Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i ravnotežu između duhovnog i materijalnog, stoga nam je želja da ‘Mekam duše’ baš u ovoj noći osvježi srca vjernika i da, u što većem broju, zajedničkom dovom svi zamole Gospodara za oprost”, kažu u horu “Šapat srca”.

Tekst za ovu, kao i za prethodne dvije duhovne pjesme napisao je Tarik Jažić, muziku je radio Mevlan Kurtishi, aranžman Abdulkerim Popaja, a za spot je, kao i na prošlom projektu, bio zadužen Felina Visuals – Benjamin Šehić.

Hor “Šapat srca” osnovan je 4. januara 2014. godine u Sarajevu i dio je Udruženja „Metamorfoza“. Hor su osnovale srednjoškolke i studentice koje već dugi niz godina njeguju islamsku duhovnu muziku i sevdah. Od februara 2016. godine hor je postao bogatiji za pet muškaraca i broji 18 aktivnih članova. Probe se održavaju dva puta sedmično u Centru za mlade „Gorica“ i u prostorijama Vijeća mladih Stari Grad.

Za tri godine rada i postojanja hor je učestvovao u različitim projektima vjerskog i kulturno-umjetničkog karaktera, na više od 60 različitih programa i manifestacija u Sarajevu, ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine i šire. Za to vrijeme hor je uspio snimiti i dvije duhovne pjesme pod nazivom „Ruža bez bodlja“ i „Ihtijar“, za koju je snimljen i spot, a promoviran je u oktobru 2015. godine.

Izvođenjem ovih numera, u maju 2016. godine hor je na Festivalu ilahija i kasida Gornji Vakuf – Uskoplje osvojio 2. mjesto. U mjesecu ramazanu 2016. godine hor je posjetio nekoliko gradova u Turskoj i na taj način Bosnu i Hercegovinu predstavio u najljepšem svjetlu.

U proteklih nekoliko mjeseci hor je u saradnji s Mustafom ef. Isakovićem radio na duhovnoj pjesmi pod nazivom “Mekam duše”, a prigodan datum za objavu baš ovog projekta jeste nastupajuća mubarek noć.