Općinsko vijeće Starog Grada protiv Kazazovićevih mjera racionalizacije

stari_grad_ov

Općinski vijećnici Starog Grada usvojili su danas zaključak o prijedlogu mjera za racionalizaciju mreže osnovnih škola u KS, sa osvrtom na Općinu Stari Grad Sarajevo.

Istaknuto je da Općinsko vijeće Stari Grad ne podržava pomenuti projekat racionalizacije koji je inicirao ministar obrazovanja u Vladi KS Elvir Kazazović, iz razloga što Kanton Sarajevo nije nadležan za “osnivanje, upravljanje, finansiranje i unaprjeđenje ustanova osnovnog obrazovanja”.

Vlada Kantona Sarajevo se istim zaključkom podsjeća da je Ustavni sud FBiH donio presudu kojom se nalaže KS da vrati nadležnosti iz oblasti osnovnog obrazovanja jedinicama lokalne samouprave, propisane Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH, te ih se poziva da presudu provedu.

U zaključku se navodi i da, ukoliko dođe do spajanja osnovnih škola u općini Stari Grad Sarajevo bez saglasnosti Općine, Vijeće daje ovlasti općinskom načelniku da pokrene sve pravne radnje s ciljem zaštite prava na lokalnu samoupravu.

Ovaj zaključak bit će upućen Vladi KS, premijeru Vlade KS, nadležnom ministarstvu i školama. Predlagač ovo zaključka bio Klub SDP-a u OV Stari Grad, a zanimljivo je da je protiv Kazazovićevih mjera bio i Klub SDA-a u OV Stari Grad.

Pismo Sindikata premijeru

Prije nekoliko dana, na adresu premijera KS Elmedina Konakovića otišlo je pismo Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH u kojem je se upozorava na kršenja Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju od strane ministra Kazazovića.