Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema oprosta duga Ekonomskom fakultetu i Islamskoj zajednici

cengic_pusina_ov_stari_grad

Nakon duge i iscrpne rasprave, te pojedinačnog izjašnjavanja svih vijećnika OV Stari Grad, nisu prihvaćeni prijedlozi odluka o vansudskim nagodbama sa Ekonomskim fakultetom i Gazi Husrev-begovim vakufom.

Ovim vansudskim nagodbama, Općina Stari Grad bi otpisala dug Ekonomskom fakultetu i Gazi Husrev-begovom vakufu u ukupnom iznosu od 158.000 KM, a oni bi preuzeli obavezu plaćanja PDV-a na navedeni iznos.

Ubuduće bi im se ispostavljale fakture za korištenje navedenih poslovnih prostora po cijeni od jedne konvertibilne marke po metru kvadratnom.

Predsjedavajući OV Stari Grad Jusuf Pušina podsjetio je vijećnike da je na jednoj od prošlih sjednica na ovaj način oprošten dug Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Sarajevo, čime je omogućen neometan nastavak rada i djelovanja ove vjerske zajednice.

“Kada smo razgovarali o ovoj temi na klubovima stranaka, svi vijećnici su imali stav da se prihvati vansudska nagodba, tako da ne znam zašto su danas glasali drugačije. Za mene je nečija riječ svetinja”, izjavio je predsjedavajući Pušina po završetku sjednice.

S obzirom da se nakon brojanja nije mogao utvrditi tačan broj glasova, na kraju su se vijećnici o ovim tačkama izjašnjavali pojedinačno.

U izjavi za medije po završetku sjednice, načelnik Ibrahim Hadžibajrić također je izrazio iznenađenje ovakvim ishodom.

“Smatram da smo trebali prihvatiti ovu vansudsku nagodbu, jer to nije ništa novo i tako podržavamo rad vjerskih i drugih institucija, a ujedno završavamo dugogodišnje sudske sporove koji imaju neizvjestan ishod. Posebno sam iznenađen što su ovu odluku sporili ili bili suzdržani svi vijećnici iz SDA-osim jednog, te SBB-a i Stojnići, pa mi njihova odluka nije jasna jer se radi o Islamskoj zajednici,” kazao je Hadžibajrić.