Pred sarajevskom publikom premijerno izveden “Julije Cezar”

julije cezar predstava

Predstava “Julije Cezar” srbijanskog reditelja Kokana Mladenovića, rađena po jednoj od najznačajnijih tragedija Williama Shakespearea, premijerno je izvedena večeras pred sarajevskom publikom u Narodnom pozorištu.

Vjeruje se da je ova tragedija napisana 1599. godine i jedna je od nekoliko predstava koje je napisao Shakespeare na osnovu istinitih događaja iz historije Rimskog carstva.

Iako je naslov tragedije Julije Cezar, on nije najvidljiviji lik u predstavi. Protagonist je Marko Junije Brut u kome se odvija psihološki sukob između sukobljenih zahtjeva časti, patriotizma i prijateljstva. Radnja, smještena u Rim 40-ih godina p.n.e. opisuje zavjeru protiv tadašnjeg diktatora Julija Cezara, njegovo ubistvo i neposredne posljedice. Predstavlja jednu od tri Shakespeareove drame inspirirane stvarnim događajima iz rimske historije.

julije cezar predstava1

Smatra se da je poticaj za pisanje drame izazvala sve veća tjeskoba u Engleskoj Shakespeareovog vremena, odnosno odbijanje ostarjele kraljice Elizabete da imenuje nasljednika, zbog čega su se njeni podanici bojali da će Engleska nakon njene smrti biti bačena u vrtlog nasilja i građanskih ratova nalik na one koje je Rim iskusio poslije Cezarove smrti.

fna_39407

Junaci antičkog Rima, postaju, petnaest vijekova kasnije, Shakespearovi savremenici, uronjeni u spletke i zavjere elizabetanskog dvora, ali i savremenici našeg historijskog trenutka u kome je moguće posljednje decenije aktuelne istorije posmatrati kroz prizmu likova i odnosa Julija Cezara.

Mladenović ujedno provocira publiku na promišljanje o pojmu demokratije, slobode i jednakopravnosti, postavljajući pitanje da li je ona uistinu ostvariva ili je tek puka utopija u kojoj se samo smjenjuju nosioci apsolutne vlasti, sa iluzijom učešća običnog puka u njoj.

Iz originalne drame koja ima 57 likova, Mladenović je “izvukao” pet scena, sa pet glumaca koji igraju glavne junake – Sergej Trifunović je Brut, Saša Torlaković Julije Cezar i Marko Antonije, Branislav Trifunović Kasije, Marko Marković Oktavije i Kaska, a mlada crnogorska glumica Jelena Minić je Porcija i Kalpurnija.

julije cezar predstava2

 

Glumačku izvedbu publika u punoj dvorani Narodnog pozorišta, ustajući na noge, nagradila je višeminutnim aplauzom i pozivom na bis.

Irena Popović u ovom komadu izvodi muziku, pjeva i vodi gledaoce kroz dramske scene, scenografkinja je Marija Kalabić, a kostimografkinja Tatjana Radišić.

Predstava je premijerno izvedena u okviru “Budva grad teatra” 13. jula 2015. godine, dok je srbijanska premijera zabilježena 19. novembra iste godine u Centru za kulturu Svilajnac.