Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Profesor riješio zagonetku staru 300 godina i osvojio bogatstvo

Andrew Wiles

Dok britanski profesor Andrew Wiles nije odlučio da se pozabavi njom, ova zagonetka mučila je matematičare stoljećima. Jednostavno rješenje donijelo mu je ne samo slavu, već i poveliku sumu novcu.

Zadatak poznat kao “posljednja Fermaova teorema” je jednačina koju je još davne 1637. godine postavio francuski matematičar Pier Ferma.

Poslije 300 godina, rješenje jednačine uspio je da riješi Andrew Wiles još devedesetih godina, tek sada stiglo je zasluženo priznanje i nagrada od 700.000 funti.

– Ova nagrada je jako velika stvar za mene jer mi je Fermaova jednačina strast iz mlađih dana. Za mene, rješavanje ove jednačine je veliko dostignuće – rekao je profesor Andrew Wiles na dodjeli nagrade u Norveškoj.

Abel nagrada koju je osvojio smatra se Nobelovom nagradom za matematiku.

– Moja nada od kad pokušavam da riješim ovu jednačinu je da bi potencijalno rješenje moglo da bude inspiracija mladim da se bave ovom fascinantnom i prelijepom naukom – rekao je Wiles.

Posljednja Fermaova teorema najduža je neriješena misterija nauke, a Wiles se za nju zainteresovao kada je imao 10 godina.

– Još tada sam znao da neću odustati dok je ne riješim. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam to uspio. Za to se živi – rekao je Wiles.