Rijedak crtež iz stripa “Avanture Tintina“ prodan za 1,55 miliona eura

the-adventures-of-tintin-51933c6c5c779

Rijedak crtež iz jednog od najpoznatijih stripova “Avanture Tintina“, “Explorers on the Moon“, prodan je u subotu u Parizu za rekordnih 1,55 miliona eura, objavili su iz aukcijske kuće Artcurial, javlja Anadolu Agency (AA).

Originalni crtež nacrtao je kineskom tintom belgijski umjetnik Georges Remi, koji se potpisuje pseudonimom Herge. Crtež prikazuje neustrašivog novinara Tintina, njegovog bijelog psa Snowyja i prijatelja kapetana Haddocka u svemirskom odijelu kako po prvi put hodaju po mjesecu i gledaju zemlju.

Taj detalj može se vidjeti na 26. stranici stripa, na kojoj još trče i prave skokove na njihovo iznenađenje zbog niže gravitacije na mjesecu.

Prvobitno je procijenjeno da bi crtež mogao da donese između 700.000 i 900.000 eura. Strip je prvi put objavljen 1954. godine i postao je omiljen među ljubiteljima ovog umjetničkog izraza.

Na odvojenoj aukciji održanoj, također, u subotu drugi originalni crtež iz “Explorers on the Moon“ prodan je za 600.000 eura. On se nalazi na 59. stranici stripa, a prikazuje raketu kako prilazi zemlji u dramatičnim okolnostima. Junaci stripa se ne vide na ovom crtežu.

Stripovi “Avanture Tintina“ prevedeni su na više od 70 jezika i prodano je na desetine miliona primjeraka. Po stripu je Steven Spielberg 2011. godine snimio film.