Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rukopisi najvećeg evropskog romanopisca vrijede 600.000 eura

gustav-flaubert-rukopisi

Knjiga rukopisa najvećeg evropskog romanopisca Gustava Flauberta naći će se ove sedmice na aukciji prestižne aukcijske kuće Sotheby's u pariškom hotelu Drouot, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vjeruje se da će knjiga koja sadrži ispisane note, crteže i kratke komentare dostići vrijednost od 600.000 eura.

Flaubertovi rukopisi na 277 stranica napisani 1848. godine na njegovom proputovanju Engleskom sa prijateljem Maximom Du Campom smatraju se “draguljem aukcije” zbog svoje historijske, ali i novčane vrijednosti.

“To je tako rijetka i prekrasna knjiga. Kroz ove rukopise gledamo u atelje jednog umjetnika i njegov proces stvaranja, traganje za savršenstvom”, ističe Benoit Forgeot, stručnjak iz francuske aukcijske kuće, prenosi britanski list “The Guardian”.

Na osnovu rukopisa, smatra Forgeot, vidljivo je kako je francuski književnik bio stalno nezadovoljan napisanim i da je tragao sa savršenstvom u pisanju i crtanju.

“Ova knjiga rukopisa u potpunosti je suprotna s njegovim djelima u kojima se rijetko gdje može pronaći greška”, kaže Forgeot.

Flaubert koji je živio u periodu 1821.-1880. najpoznatiji je po svom romanu “Madam Bovary” koji se smatra remek-djelom realizma. U svjetskoj književnosti Falubert se izdvojio specifičnim stilom budući da mu je pošlo za rukom da u tekstu od 2.000 riječi nijednom ne ponovi istu riječ.

Njegovi rukopisi nalaze se među hiljadama originalnih radova, prvih izdanja i pisama izuzetih iz privatne biblioteke francuskog biznismena Pierra Bergea koji je u svjetskoj javnosti poznat kao partner slavnog francuskog dizajnera Yves Saint Laurenta i koosnivač modne kuće “YSL”.

Berge je ranije prodao dio umjetničke kolekcije iz privatne biblioteke koja je na aukciji dostigla cijenu od 12 miliona eura.

Ove sedmice u pariškom hotelu Drouot, poznatom po održavanju aukcija, bit će ponuđeno 376 umjetničkih komada koji datiraju iz 19. stoljeća i odnose se na evropsku književnost.

Neki rukopisi su nastali između 1780. i 1900. godine, a njihovi autori čine dio ruske, njemačke, engleske, italijanske i francuske književnosti.

U kolekciji, pored ostalih, su prva izdanja njemačkog književnika i mislioca Johanna Wolfganga von Goethea, pjesme engleskog romantičara Williama Wordswortha iz 1807. godine, kao i originalno izdanje bajki najslavnijeg pisca bajki Hansa Christiana Andersena.

Također, na aukciji su djela francuskog književnika Honore de Balzaca čija je vrijednost rukopisa procijenjena na 80.000 eura, dok su na 40.000 eura procijenjeni originalni rukupisi djela “Tri mušketira”, autora Alexandra Dumasa iz 1844.