Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sajam francuskih univerziteta na Akademiji likovnih umjetnosti

sajam-univerziteta1222

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu danas je otvoren Sajam francuskih univerziteta – Studentski dan 2016. tokom kojeg će predstavnici francuskih univerziteta predstaviti svoje studijske programe i procedure za upis.

Željka Divković iz Ureda Campus France BiH, francuske agencije pri Ministarstvu vanjskih poslova za promociju Francuske kao zemlje za obrazovanje, poručila je da je u posljednje tri godine Francuska postala treća zemlja u svijetu po broju stranih studenata.

Istakla je da ta zemlja teži ka što većoj međunarodnoj otvorenosti, saradnji s ostalim zemljama, dovođenju stranih studenata te radu na naučnom istraživanju i poboljšanju nivoa istraživanja.

Kad je riječ o Sajmu univerziteta, Divković kaže da dolazi sve veći broj univerziteta sa svojim ponudama za studiranje.

-Interesuju se za studente inžinjerskih nauka. U Francuskoj su shvatili da su studenti tehničkih nauka u BiH jako kvalitetni – kazala je.

Kad je riječ o ovogodišnjoj ponudi, na Sajmu univerziteta prisutno ih je devet. Neki nude cjelokupne ponude studija, a tu su i tehnički univerziteti, građevinski, tehnološki te informatika.

Ono što je novina kad je riječ o Francuskoj jeste da se unazad nekoliko godina u Francuskoj može studirati i na engleskom.

Kad je riječ o uvjetima studiranja, strani studenti imaju ista prava kao i francuski, što je razlog da je Francuska s 278.000 stranih studenata, među vodećim zemljama po broju tih studenata.

Na Sajmu univerziteta učestvuju Sciences Po Paris, Univerzitet Lyon 1, Univerzitet Bordeaux, Univerzitet Poitiers, Univerzitet Artois, EPITECH (Fakultet za informatičku inovaciju i ekspertizu), Tehnološki univerzitet Compiègne, Tehnološki univerzitet Belfort-Montbéliard i Državni institut za primijenjene nauke (INSA) Rouen.

Rok za prijavu za stipendije univerzitetske 2017./2018. godine bit će otvoren od 7. novembra do 11. decembra.