Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slavni glumac

Aleca Baldwina terete za ubistvo iz nehata, poznato koliku bi zatvorsku kaznu mogao dobiti

alec-baldwin

Ako budu osuđeni, i Baldwin i Gutierrez-Reed suočit će se s najviše 18 mjeseci zatvora

Godinu dana nakon što je glumac Alec Baldwin (64) na filmskom setu rekvizitom upucao snimateljicu Halynu Hutchins, okružno tužilaštvo u New Mexicu potvrdilo je da će ga optužiti za ubistvo iz nehata, piše Sky News.

Osim njega, za to je optužena i Hannah Gutierrez-Reed koja je bila zadužena za oružje i rekvizite koje je usmrtilo snimateljicu i ranilo reditelja.

Prijeti im najviše 18 mjeseci zatvora

“Nakon temeljitog pregleda dokaza i zakona države New Mexico, utvrdila sam da postoji dovoljno dokaza za pokretanje kaznene optužbe protiv Aleca Baldwina i ostalih članova filmske ekipe Rusta. Na mome mjestu niko nije iznad zakona i svako zaslužuje pravdu”, rekla je okružna tužiteljica Santa Fea Mary Carmack-Altwies.

Odluku o kaznenoj prijavi objavila je zajedno s tužiteljicom Andreom Reeb, otprilike tri mjeseca nakon što su dobili konačno izvještaj o incidentu iz ureda šerifa Santa Fea. Ako budu osuđeni, i Baldwin i Gutierrez-Reed suočit će se s najviše 18 mjeseci zatvora.

Ispucao pravi metak u snimateljicu, ranio i reditelja

Podsjetimo, Baldwin je rekvizitom upucao snimateljicu na snimanju filma Rust u oktobru 2021. godine. Reditelj Joel Souza također je ranjen u incidentu. Baldwin je na snimanju tog niskobudžetnog vesterna vježbao scenu s revolverom i ispucao pravi metak u snimateljicu Halynu Hutchins koja je nedugo potom umrla.

Advokat Brian Panish, koji predstavlja njenog supruga Matthewa i sina Androsa, tvrdi da je “rezanje troškova i nemarno ponašanje” Baldwina i ostalih producenata Rusta uzrokovalo tragediju. Sudu je podnio popis s “najmanje 15 standarda” koje producenti nisu poštivali na setu filma. Među njima su korištenje bojevih metaka, manjak kvalificiranih oružara na setu i manjak zaštitne opreme za filmsku ekipu.

Inače, u oktobru 2022. godine, Baldwin i produkcijska kuća Rust postigli su nagodbu s obitelji snimateljice, ali podaci o svoti koju je ponudio ostali su nepoznati.