Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autori James bonda

Amazon kupuje jedan od najpoznatijih filmskih studija u Hollywoodu

james-bond-amazon

Posao, čija se vrijednost procjenjuje na 8.45 milijardi dolara, Amazonu daje pristup opsežnoj biblioteci filmova i televizijskih emisija koju može koristiti za svoj Prime Video sadržaj

Kako piše CNN, Amazon namjerava ulagati još više u svijet zabave.

Američka kompanija jučer je objavila sklapanje ugovora o kupnji MGM-a, autora Jamesa Bonda i jednog od najpoznatijih filmskih studija u Hollywoodu.

Posao, čija se vrijednost procjenjuje na 8.45 milijardi dolara, Amazonu daje pristup opsežnoj biblioteci filmova i televizijskih emisija koju može koristiti za svoj Prime Video sadržaj. MGM posjeduje katalog s više od 4.000 filmova i 17.000 televizijskih emisija, za CNN ističe Mike Hopkins, koji je na čelu Prime Videa i Amazon Studiosa.

“Prava finansijska vrijednost koja stoji iza ovog posla je riznica intelektualnog vlasništva u detaljnom katalogu koji planiramo redizajnirati i razviti s MGM-ovim talentiranim djelatnicima. Ovo je vrlo uzbudljivo i pruža toliko mogućnosti za visokokvalitetno predstavljanje priča”, dodao je Hopkins.

Izvršni direktor Jeff Bezos rekao je tokom godišnjeg sastanka dioničara da je Amazon zaista uzbuđen zbog MGM-a: “Ovdje je teza o akviziciji vrlo jednostavna – MGM ima sveobuhvatan katalog toliko voljenog intelektualnog vlasništva, a s nadarenim ljudima u MGM-u i nadarenim ljudima u Amazon Studiosu možemo ponovno osmisliti i razviti to vlasništvo za 21. stoljeće.”

Iako se MGM-ov zaštitni znak, lav koji riče, mogao vidjeti prije mnogih popularnih hollywoodskih filmova, uključujući Čarobnjaka iz Oza, MGM nema veliku franšizu poput nekih drugih studija, ali posjeduje dio špijunske franšize, jedne od najpoznatijih hollywoodskih filmskih serija.

Robna marka Bond, koju također kontrolira Eon Productions, više je od priče o uspjehu u kinematografima, a u posljednjih 60 godina akumulirala je milijarde dolara.

Osim toga, posljednji Bondov film No Time to Die trebao bi se pojaviti u kinima u oktobru, nakon što je zbog pandemije covida-19 više puta odgađan početak prikazivanja. Osim uglađenog britanskog špijuna, MGM također posjeduje prava na Rockyja, The Handmaid's Tale, RoboCopa, Legally Blonde i televiziju Epix.

Visoka cijena akvizicije Amazonu ne predstavlja ništa posebno jer se radi o jednoj od najbogatijih svjetskih kompanija. Amazon, koji je 2017. godine za Whole Foods platio gotovo 14 milijardi dolara, ima tržišnu kapitalizaciju od 1.7 bilijuna dolara.