Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

po naredbi Tužilaštva BiH

SIPA uhapsila bivšeg komandira iz Lake pješadijske brigade, osumnjičen da je 1992. ubijao civile

sipa

Navedeno krivično djelo počinjeno je tokom 1992. godine na području općine Gradiška

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine jednu osobu osumnjičenu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Gradiške 1992 godine, prenosi BIRN.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni je propustio kazniti podređene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) koji su 23. juna 1992. godine počinili ubistva više civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Turjak kod Gradiške.

„Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojske Republike Srpske u svojstvu komandira Prve čete Drugog bataljona Lake pješadijske brigade Radiška, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava“, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Identitet osobe neće biti objavljen, kazali su iz Državnog tužilaštva i SIPA-e za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

„Postupajući tužilac nije želio iz procesnih razloga otkrivat identitet osobe koja je uhapšena“, kazao je glasnogovornik Boris Grubešić.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, te će se nakon ispitivanja donijeti odluka o daljim aktivnostima u predmetu.