Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smrt snimateljice

Baldwin smatra da je oslobođen krivnje nakon presude producentima

baldwin snimanje tragedija

Izvršni producenti tako bi trebali platiti kaznu u iznosu 136.793 dolara, što je maksimum koji je dostupan

Glumac Alec Baldwin tvrdi da je oslobođen krivnje zbog smrti snimateljice Halyne Hutchins, koju je slučajno usmrtio na setu filma Rust.

Baldwin je dao izjavu ubrzo nakon što su dužnosnici Ureda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu odredili maksimalnu kaznu producentima spomenutog vesterna. Izvršni producenti tako bi trebali platiti kaznu u iznosu 136.793 dolara, što je maksimum koji je dostupan, prenosi Daily Mail. Baldwin je i sam bio producent, ali je istaknuo odlomak iz službenih dokumenata istrage, u kojem stoji da je bio uključen u scenarij i casting, ali ne i u sigurnosne procedure.

“Bilo je nekoliko propusta rukovodstva i više nego dovoljno dokaza koji sugeriraju da bi se ova smrtonosna pucnjava u kojoj je stradala Halyna Hutchins i u kojoj je ranjen Joel Souza izbjegla da su se slijedile standardne prakse. Istragom smo utvrdili da su greške producenata filma Rust bile ozbiljne i namjerne”, rekao je sekretar kabineta Odjela za okoliš Novog Meksika James Kenney.

“Suština je u tome da je obaveza poslodavaca da slijede nacionalne standarde, a to se nije dogodilo na snimanju Rusta. Ovo je bila užasna tragedija i naše su misli sa žrtvom koja je bila majka, supruga, iskusna snimateljica i cijenjena članica filmske zajednice”, nastavio je.

“Nastavljamo s molitvama i u mislima smo s njenim najmilijima. Iako shvatam da nikakva novčana kazna ne može nadoknaditi ljudski gubitak, Rust Productions smatramo potpuno odgovornima”, zaključio je Kenney.

“Zahvalni smo Uredu za rad i sigurnost Novog Meksika što je istražio ovu stvar. Cijenimo to što izvještaj oslobađa Baldwina, jasno dajući do znanja da je pištolj sadržavao samo lažne metke. Osim toga, izvještaj priznaje da je ovlaštenje Baldwina u produkciji filma bilo ograničeno samo na odobravanje promjena u scenariju i kreativni casting”, stoji u izjavi njegovog tima objavljenoj na njegovom Instagramu.

“Gospodin Baldwin nije imao ovlasti nad pitanjima koja su bila predmet istrage i drago nam je da su dužnosnici Novog Meksika razjasnili ta kritična pitanja. Uvjereni smo da će osobe identificirane u službenom izvještaju odgovarati za ovu tragediju”, zaključuju u izjavi.

Podsjećamo, Baldwin je početkom decembra prošle godine u velikom intervjuu za ABC News rekao da se ne osjeća krivim za smrt snimateljice.

“Samo je jedno pitanje koje treba odgovor, a to je kako je tamo završio pravi metak. Neko je stavio pravi metak u pištolj, metak koji nije trebao biti na setu. Neko je odgovoran za to što se dogodilo. Ne mogu reći ko je to, ali znam da nisam ja”, ispričao je Baldwin.