SHOWbuzz

Bila je najljepša žena u Jugoslaviji, ali joj je jedna slika srušila snove

01/06/2016

Kažu da Jugoslavija nije imala ljepšu misicu od Bernarde Marovt, koja je 1983. godine na izboru za Miss svijeta predstavljala bišu državu. Nije uspjela da dođe do pobjede, iako mnogi smatraju da je zaslužila, a za sve je kriva jedna provokativna fotografija.

Golišava slika Barnande, inače porijeklom Slovenke, osvanula je u britanskom Daily Mirroru nekoliko dana pred takmičenje, koje se te godine održavalo u Londonu. Svi koji su je ikada vidjeli kažu da je bila ubjedljivo najljepša, najelegantnija i najbolje obučena djevojka te godine, ali ipak nije ponijela krunu – šuškalo se da je sve “zakuhala” Julia Morley, šef londonskog izbora za Miss, kojoj nije išlo na ruku da Jugoslovenka pobjedi.

No, bilo kako bilo, slike joj možda jesu skinule krunu, ali su joj donijele i slavu. Na istom takmičenju je proglašena za Miss fotogeničnosti i nastavila je sa sjajnom karijerom u Zagrebu i Ljubljani.

[yuzo_related]

Zanimljivo je da je Bernarda ispala u prvom krugu izbora za Miss Jugoslavije te 1983. godine, pa zamalo da ni ne ode na “svjetsko prvenstvo”. Međutim, upala je u posljednjem trenutku na mjesto misice Kosova.

Njena karijera je nakon toga nastavila da se kreće uzlaznom putanjom. Priča se da muškarci nisu mogli a da se ne okrenu kad ona prođe ulicama, a 1990. je proglašena top-modelom Italije, 1992. top-modelom Evrope, a 2000., po izboru ženskog magazina Jana, proglašena je za najljepšu Slovenku 20. vijeka.

Na vrhuncu karijere je zarađivala po 3.000 dolara po reklami i poredili su je sa Madonom.

Zarađen novac je dobro uložila i, za razliku od najvećeg broja koleginica koje zablistaju na izborima, a onda jednostavno nestanu, ona i dan-danas radi kao foto-model i manekenka.

Ima 53 godine i izgleda sjajno.

Komentari