Bila je seks simbol Jugoslavije, evo kako izgleda danas

Bernarda Marovt

Nekadašnja Miss Jugoslavije, Slovenka neopisive ljepote koju je set golišavih fotografija koštao krune na izboru za Miss svijeta 1983. godine, iza sebe ima dugu i uspješnu manekensku karijeru, a odlično izgleda i danas.

Bernarda Marovt je te 1983. godine bila jedna od favoritkinja za najljepšu ženu svijeta, no nekoliko dana prije takmičenja u Londonu u Daily Mirroru osvanula je njena golišava fotografija. U kontroverznom finalu Bernarda je proglašena za Miss fotogeničnosti, iako su mnogi smatrali da je trebala ponijeti krunu.

Nakon toga, nastavila je s radom u Zagrebu i Ljubljani, a 1990. godine proglašena je top modelom Italije. Dvije godine kasnije dobila je laskavu titulu top modela Evrope, a 2000. godine ženski magazin Jana proglasio ju je najljepšom Slovenkom 20. stoljeća. Na vrhuncu modne karijere zarađivala je 3000 dolara po reklami, a uspoređivali su je čak i s Madonnom.

https://www.instagram.com/p/BJzmr7yAkH2/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

2000. godine u Sloveniji je otvorila manekensku školu za mlade, Bernie Models Modeling School, a već devet godina u toj zemlji organizira i Fotomodel Bernie Models. Osim toga, vlasnica je modne agencije u Milanu, a živi na relaciji Slovenija-Italija.

Na službenom profilu škole povremeno osvane i poneka njena fotografija, koja je redovno popraćena komplimentima na njezin izgled u 56. godini.