Bill Cosby proglašen odgovornim za spolno zlostavljanje maloljetnice

cosby ss

Huth je pokrenula postupak protiv Cosbyja prije manje od mjesec dana, a odluka je donesena skoro godinu dana nakon što je Bill Cosby pušten iz zatvora

Bill Cosby proglašen je odgovornim za seksualno zlostavljanje Judy Huth, tada 16-godišnjakinje, na Playboyevom imanju 1975. godine. The Guardian prenosi da je porota presudila da Cosby treba Huth, koja sada ima 64 godine, isplatiti 500.000 dolara odštete.

Porota je, pišu engleske novine, presudila da je Cosby “namjerno izazvao štetan seksualni kontakt” s Huth, za koju je po svoj logici znao da ima manje od 18 godina, te da je to ponašanje bilo motivirano “neprirodnim ili abnormalnim seksualnim interesom za maloljetnicu”.

Huth je na sudu rekla da su ona i prijateljica Cosbyja srele u parku te da ih je glumac kasnije odveo na Playboyevo imanje. Tvrdila je i da ju je Cosby, koji je u to vrijeme imao 37 godina, prisilio na seks bez njenog pristanka, što je on negirao.

Andrew Wyatt, Cosbyjev glasnogovornik, proglasio je presudu “pobjedom”, misleći pritom na to da je Gloria Allred, advokatica Judy Huth, priželjkivala odštetu od 8 miliona dolara.

Allred je zahvalila porotnicima na presudi, a svoju je klijenticu pohvalila zbog “hrabrosti i mnogih žrtava koje je podnijela da bi pobijedila u ovom slučaju”.

Huth je pokrenula postupak protiv Cosbyja prije manje od mjesec dana, a odluka je donesena skoro godinu dana nakon što je Bill Cosby pušten iz zatvora, gdje je odslužio više od dvije godine zatvorske kazne zato što je drogirao i seksualno zlostavljao Andreu Constand.