SHOWbuzz

Bivši pjevač Bijelog dugmeta mikrofon zamijenio njivom (VIDEO)

18/04/2018

U Unsko-sanskom kantonu u posljednje je vrijeme pojačan interes za proizvodnju lješnjaka. Tome je dao doprinos i poznati pjevač Bijelog dugmeta Alen Islamović. On je mikrofon odlučio zamijeniti njivom i zasadio jednu od većih plantaža lješnjaka u tom dijelu BiH, piše Radio Slobodna Evropa.

“Zašto lješnjak? Lješnjak je jako interesantno drvo koje, naučno je dokazano, rađa osamdeset do sto godina. Ovom plantažom baviti će se moji unuci i moji praunuci”, kaže Alen Islamović

Od korova do ploda dug je put, a Alen ga prolazi dosljedno. Odluku da kada jednog dana ode u mirovinu mikrofon zamijeni poljoprivredom već je ranije donio.

“Dosta sam pročita o lješnjacima, dosta sam posjetio plantaža u Makedoniji i Srbiji. Bihać je idealan za ovaj lješnjak. Ima idealnu nadmorsku visini, zrak i što je najbitnije, ima čistu vodu”.

Saradnja sa stručnjacima rezultirala je primjenom svi neophodnih mjera. Njegov poslovni duh i upornost paralelno ga vode ka planiranju razvoja cijelog biznisa.

“Njegova želje i ideja da investira u sadnju lješnjaka, zapravo se rodila iz uzetih analiza uzoraka zemljišta i kada smo vidjeli šta zemlja ima od prirodnih resursa i vidjeli kulture koje bi najviše aspirirale takvoj vrsti proizvodnje i takvoj vrsti zemljišta. Onda je zemljište pokazalo da je to odlično za lješnjak. Treba naglasiti da je analiza tla prvi i presudni korak u budućoj proizvodnji”, kaže Edhem Hodžić, dipl.ing.poljoprivrede.

Značajnije prinose očekuje za pet godina, a tokom njih planirana je nabavka mehanizacije, izgradnja sistema navodnjavanja. Svoja iskustva, bez zadrške, prenosi svima koji su zainteresovani.

“Svima se pruža dobra šansa, dobra zarada, ali treba biti strpljiv”, kaže Islamović.

Alen koristi sve mogućnosti kako bi promovirao uzgoj lješnjaka koji će mnogima biti dobra alternativa nakon problema sa malinom i krastavcem.

“Plodno tlo, plodan zrak za naš lješnjak, `lješnjak sa Une`”, kaže na kraju razgovora Alen Islamović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.