SHOWbuzz

mjesto s najviše ležaljki

Biznis s ležaljkama u Baškoj Vodi: Uložite 800 eura, zaradite 53.000 za četiri godine

10/08/2021

U Općini Baška Voda ima gotovo 2.000 ležaljki na plažama koje se iznajmljuju

Baška Voda slovi kao mjesto u kojem ima najviše ležaljki u Hrvatskoj.

Bizarnost je da je svaki peti glasač koji je izašao na zadnje lokalne izbore u Hrvatskoj ujedno i vlasnik koncesijskog odobrenja za najam ležaljki na plažama, javlja Nova TV.

U brojkama to izgleda ovako: koncesijsko odobrenje za najam ležaljki ima 98 firmi, svaka od njih ima dozvolu za postaviti najviše 20 komada na plažu. Zanimljivo je da godišnja naknada koju plaćaju općini iznosi tek 1.600 kuna (oko 200 eura), ili 80 kuna (oko 10 eura) po ležaljci, što otplate u manje od dva dana sezone jer se jedna ležaljka u srcu sezone iznajmljuje za 50 kuna dnevno.

U Općini Baška Voda ima gotovo 2.000 ležaljki na plažama koje se iznajmljuju.

Načelnik Baške Vode kazao je da oni taj iznos ne mogu povećati zbog odluke Vlade iz 2004. godine, ali da su svakom od koncesionara nametnuli i godišnju naknadu od 2.500 kuna za čišćenje plaža.

Opozicini vijećnik u Baškoj Vodi Matejas Jozipović kaže kako je najam ležaljki najrazrađeniji i najunosniji biznis.

“Nije bitno koliko se zarađuje, koliko se plaća. To je najrazrađeniji i najunosniji biznis u Republici Hrvatskoj. Za uloženih 1.600 (200 eura) kuna zaradite 400.000 kuna (53.000 eura) na nivou četiri izborne godine. Jer to je jedan izborni projekat”, rekao je.

Vijećnik kaže kako je jedini kriterij za dobivanje koncesije stranačka iskaznica HDZ-a.

U Baškoj Vodi zadovoljni su sezonom. Na današnji dan imaju samo četiri posto turista manje nego u odnosu na rekordnu 2019. godinu. A, avgusta je ostalo još dvije trećine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.